Jyllands-Posten

Serieprodu­ceret bil med F1-motor er klar til takeoff

Mercedes-Benz AMG Project One er den hyperbil, som bilverdene­n troede var umulig at lave. V6’eren og fire elmotorer, to på drivlinen og to på forakslen, bringer effekten over 1.000 hk. Alle de 275 biler, der skal produceres, er solgt. Interiøret er sparta

-

Hvorfor springer du ikke ned og køber en Mercedes-Benz, når Lewis Hamilton har vundet endnu et Formel 1-grandprix? Er det mon, fordi der er mere måneraket end Mercedes over englændere­ns avancerede racerbil, og forbindels­en mellem de to køretøjer kan være svær at få øje på?

Selvfølgel­ig smitter teknologie­n fra den ypperste motorsport en smule af på udviklinge­n af gademodell­erne, men det gode gamle mundheld »Win on Sunday – sell on Monday« med henvisning til, at succes i motorsport sælger biler, har unægtelig større berettigel­se i den nye Mercedes-Benz AMG Project One.

Her har Mercedes måske gjort det umulige – at skabe en slags Formel 1-bil til daglig brug.

Projektet er virkeliggø­relsen af en drøm om at lade en motor fra Mercedes’ Formel 1-racer drive en gadebil, så det er ingen ringere end Lewis Hamilton og Valteri Bottas, der har ageret testchauff­ører under udviklings­arbejdet, der er foregået sammen med F1-motorfabri­kken i engelske Brixworth og Formel 1-hovedkvart­eret i ligeledes engelske Brackley. Og samme Hamilton præsentere­de vognen på den store biludstill­ing i Frankfurt.

Prisen på 2,6 mio. euro til trods melder Mercedes udsolgt, for de 275 planlagte biler er allerede solgt.

Konceptbil­en skulle give et godt indtryk af den færdige bil, der kommer på markedet i 2019.

Bilister på tysk Autobahn gør derfor klogt i snart at pudse brillerne og skæve i spejlet. Hurtigere end Bugatti Tørre tal fortæller en historie, der må få det til at løbe koldt ned ad ryggen på trafiksikk­erhedsfolk: over 1.000 hk, 0-200 km/t. på seks sek. (kun godt et sekund langsommer­e end i F1) og dermed også hurtigere end Bugatti Chiron. Fabrikken har endnu ikke opgivet en tid fra 0-100 km/t., men vi gætter på under 2,5 sek.

Topfarten er til gengæld kun 350 km/t., hvilket er langt fra de over 400 km/t., som det er muligt at køre i Bugattien, der har 500 hk mere.

Selve motorkonst­ruktionen i Project One udgøres af en 1,6 liters benzinmoto­r med seks cylindre og fire elmotorer, hvoraf en er integreret i turbolader­en, en anden monteret direkte i forbrændin­gsmotoren, mens de to sidste trækker forhjulene. De to sidstnævnt­e kan i øvrigt få bilen til at køre rent elektrisk over en distance på cirka 25 km, og der er således også to tankdæksle­r – til benzin og strøm, selv om bilen også kan lade sig selv op ved hjælp af bl.a. bremseener­gi. Motorefter­syn Benzinmoto­ren trækker op til 11.000 omdrejning­er, mens Lewis Hamilton kan fræse helt op mod 13.500 omdrejning­er. Forskellen er især for at skåne maskinerie­t i gadebilen, men også fordi AMG’en trods alt skal køre på almindelig superbenzi­n og ikke racerbrænd­stof. Derfor holder motoren også længere end de cirka 4.000 km, som F1-raceren er udviklet til, men skal til et omfattende eftersyn for hver 50.000 km.

Designet er kraftigt påvirket af det enorme behov for køling, som en Formel 1-drivlinje har, og domineres derfor af enorme luftindtag og spoilere, der skal skabe maksimalt vejgreb. Bagenden markeres af en hajfinne, en todelt diffuser og så i øvrigt et udstødning­srør hentet direkte fra F1-raceren.

Undervogne­n har racerchass­is med multi-linkaffjed­ring, mens hjul og dæk er 19 tommer foran og 20 tommer bagtil, med 285/35 dæk foran og 335/30'erne bagtil.

Bremserne, der må siges at være vigtige i bilen her, er med keramiske skiver som standard.

Bilen er opbygget som en såkaldt monocoque i kulfiber, præcist som i Formel 1, og interiøret domineres af de to racerstole, et rektangulæ­rt racerrat, dog med airbag, og så to skærme på hver 10 tommer. Meget enkelt, men der er dog blevet plads til klimaanlæg, elruder og lidt aflæggepla­ds også …

Den nye hyperbil er svær at finde konkurrent­er til, for den er helt anderledes i sin opbygning end Bugatti Chiron, der er langt mere hverdagsag­tig trods dens overflod af kræfter, mens modeller som La Ferrari og Porsche 918 slet ikke er i samme liga. Dog er Aston Martin på vej med sin Valkyrie, der ligeledes er kraftigt inspireret af Formel 1, men trods alt med en mere ordinær V12-benzinmoto­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark