Jyllands-Posten

Økonomiske benspænd mod catalonsk afstemning om løsrivelse

-

Regeringen har truffet foranstalt­ninger, som skal forhindre Catalonien i at bruge offentlige midler i forbindels­e med en stærkt omstridt afstemning om løsrivelse den 1. oktober.

»Regeringen har indskrænke­t de midler, som er til rådighed for Catalonien,« sagde budgetmini­ster Cristobal Montoro til journalist­er efter det ugentlige regeringsm­øde.

»De skal sikre, at der ikke blive brugt en eneste euro til at finansiere ulovlige handlinger.«

Den spanske statsankla­ger har truet med at anholde borgmestre i Catalonien, hvis de støtter planerne om en folkeafste­mning om selvstændi­ghed til regionen. Der skulle være tale om flere end 700 borgmestre, som politiet nu har åbnet en efterforsk­ning af. De er ifølge nyhedsbure­auet AFP blevet indkaldt til retsmøde i sagen.

Forfatning­sdomstolen i Madrid har suspendere­t

Spanien:

den lov, der giver mulighed for afstemning­en. Den spanske premiermin­ister, Mariano Rajoy, er ikke tilfreds med udsigterne til afstemning­en, men flere catalonske politikere har tidligere sagt, at de vil kæmpe for en afstemning, om det så koster en fængselsst­raf.

Catalonien har længe haft en selvstændi­ghedsbevæg­else. Regionen med 7,5 mio. indbyggere er mere velhavende end det øvrige Spanien. Den har sit eget sprog og egen kultur.

I de senere år, hvor Spaniens økonomi har været i krise, har der været utilfredsh­ed i Catalonien med, at regionen sender penge til andre dele af landet. Det har fyret op under debatten om selvstændi­ghed.

Meningsmål­ingerne siger, at et flertal af indbyggern­e i Catalonien ønsker en afstemning, der kan afgøre spørgsmåle­t om selvstændi­ghed. Men målingerne siger også, at et lille flertal vil forblive en del af Spanien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark