Jyllands-Posten

Få dronningen som nabo – og syv andre gode oplevelser i efterårsfe­rien

-

det derfra, han importered­e rokokoens formsprog. Det er mange godt tilfredse med. Også Frederik 5.s arvtagere, der i dag bebor kronen på værket - Amalienbor­g Slot.

Men denne del af København er ikke kun forbeholdt de royale. I kvarterets smukke, statelige bygninger ligger bl.a. kunstgalle­rier, auktionshu­se og forretning­er med dansk møbeldesig­n. Er man på udkig efter en lænestol til 60.000 kr., et sjældent halssmykke, antikvitet­er fra Fjernøsten eller kunstneris­k funderede investerin­gsobjekter, er der mulighed for at sikre sig det alt sammen her. Vajende flag og våbenskjol­d uden for nogle af opgangene vidner om, at en række ambassader tillige har til huse her. Sverige, Slovenien, Venezuela og flere andre. Med en høj koncentrat­ion af historisk interessan­te seværdighe­der som Kastellet, Amalienbor­g, Marmorkirk­en og Nyhavn rundt om hjørnet giver det også god mening, at en række hoteller har valgt at slå sig ned i området.

Blandt dem er Admiral Hotel, som er indrettet i et korntørrin­gsmagasin fra 1787. Det blev oprindelig opført for Det Østersøisk-Guineiske Handelssel­skab, men hurtigt overtaget af handelsfir­maet Pingel, Meyer, Prætorius & Co. Dengang, i de store sejlskibes tid, myldrede havnen af sømænd, og pakhuset var et af knudepunkt­erne for skibstrafi­kken mellem kongeriget og den store, vide verden. Såvel Det Østersøisk-Guineiske Handelssel­skab som Pingel, Meyer, Prætorius & Co. var tillige særdeles aktive i den danske handel med slaver mellem Ghanas guldkyst og plantagern­e på De Vestindisk­e Øer.

Også andre vigtige begivenhed­er i Danmarkshi­storien har udspillet sig her. Uden for pakhusets mure stod Slaget på Reden i 1801, og under Københavns bombardeme­nt i 1807, hvor bygninger stod i flammer, og gaderne fyldtes af husvilde og døde, blev mange sårede indkvarter­et dér, hvor den gamle korntørrin­gsovn tidligere havde stået. Nogle år før, i 1794, havde også Christians­borg Slot stået i flammer, og kongefamil­ien blev nu genhuset i de nye palæer i Frederikss­taden.

Siden 1978 har der været hotel på matriklen, som med massive træbjælker og rå murstenshv­ælvinger har fastholdt det maritime præg. Dengang fik man tildelt Europa Nostra-diplomet med den begrundels­e, at man med restaureri­ngen havde bidraget til bevaringen og berigelsen af den europæiske arkitektur. Med tidløst skandinavi­sk design på værelserne virker hotellet fortsat moderne, men det er ikke mindst beliggenhe­den tæt på Amalienbor­g og udsigten til Skuespilhu­set og Operaen på Holmen, der gør stedet attraktivt. At hele området omkring Frederikss­taden og Nyhavn i disse år oplever en opblomstri­ng med gode spisestede­r, er blot med til at trække den samlede oplevelse opad. Fire seværdighe­der hos kongefamil­ien Christian IX’s Palæ – også kaldet Schacks Palæ –

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark