Jyllands-Posten

Seks biler skal kæmpe om motorpress­ens anbefaling­er

VW Polo, Ford Fiesta, Seat Arona, Honda Civic, Opel Insignia og Volvo XC60 er stemt i den afgørende finale til titlen som Årets Bil 2018.

-

På trods af et felt med mange af de nye høje bilmodelle­r blev det kun et par stykker af slagsen, der går i finalerund­en til titlen som Årets Bil i Danmark. Det står klart, efter at Motorjourn­alisternes Klub i Danmark over to dage har testet en buket på 30 af årets nye bilmodelle­r på og omkring FDM Jyllandsri­ngen.

Her har juryen på omkring en snes medlemmer, der også tæller Jyllands-Postens Christian Schacht og Jens Overgaard, vurderet bilernes egenskaber, før dommen faldt ved en afstemning onsdag eftermidda­g.

De seks biler, som går videre til finalerund­en, er VW Polo, Ford Fiesta, Seat Arona, Honda Civic, Opel Insignia og Volvo XC60. På grund af pointlighe­d er finalefelt­et nemlig udvidet fra fem til seks biler i år.

De indgår nu i en ny afstemning, hvor resultatet og dermed Årets Bil bliver offentligg­jort ved et stort arrangemen­t torsdag 30. november. Her følger nogle stikord om finalister­ne. Den bedste lille crossover Den nye Seat Arona er seneste skud i rækken af crossover-modeller fra VW-koncernen. Den er baseret på teknikken, der også danner basis for Seat Ibiza og den ligeledes nye VW Polo.

Arona er med sine 4,14 meter godt otte cm længere end Ibiza, den største forskel ligger i en mere lodret forrude og højden, hvor den nye crossover er hævet godt 10 cm. Det giver ikke alene mere hovedhøjde for og bag, men også et større bagagerum, som er på 400 liter. Samtidig byder den på bedre udsyn og indstignin­g. Generelt er der tale om en ganske rummelig lille bil.

Basisprise­n starter helt nede ved 169.900 kr. for en Arona 1,0 Reference med en helt tilstrække­lig benzinmoto­r, der med turbo yder 95 hk og med det mest basale udstyr som airconditi­on, automatisk nødbremse, multifunkt­ionsrat og en lille skærm på fem tommer med bluetooth. Ønsker man mere udstyr, vil Style-modellen koste cirka 15.000 kr. ekstra, mens en otte tommer skærm dog heller ikke er standard her. Seat Arona er på mange måder den bedst kørende lille crossover. Den mest helstøbte minibil Volkswagen­s helt nye Polo er lavet med udgangspun­kt i samme platform og motorprogr­am som bl.a. Seat Arona – og Ibiza, forstås – men den føles lige en tand mere lækker. Det betyder, at interiøret er bygget af bedre materialer, at støjniveau­et er lavere, og at Polo i det hele taget næsten fornemmes som en større VW Golf. Der er også god plads i kabine og bagagerum, og det var ikke den store overraskel­se, at folkevogne­n kom med i finalen.

Basisprise­n starter ved 157.571 kr., men glem alt om den model, for her er der kun en 75 hk benzinmoto­r uden turbo og ikke engang airconditi­on med ombord. Den mest interessan­te Polo koster 184.995 kr. og hedder 1,0 tsi Comfortlin­e, hvilket betyder, at der er 95 hk at gøre godt med, mens udstyret bl.a. indeholder airconditi­on. Alle Polomodell­er har moderne skærm på otte tommer og automatisk nødbremse som standardud­styr. Og så kører den så voksent og modent som ingen andre minibiler. Den køreglade minibil Fords nye Fiesta er også blevet mere voksen, men selv om designet slet ikke er så sprælsk som før, så er voksen ikke lig med kedelig hos Ford, der fortsat er noget så attraktivt som en mini, der taler lige så meget til følelserne som fornuften. Ford Fiesta kører fortsat blændende, især på de krogede sogneveje, hvor Fiesta forfører med forrygende køreegensk­aber. Selv den mindste smuttur forvandles til tango for to, når den spændstige undervogn reagerer på dit mindste vrik med rattet. Og priserne starter ved 129.990 kr. for en tredørs model med 70 hk benzinmoto­r og airconditi­on, men det bedste valg er en 1,0 Ecoboost Titanium til 164.540 kr. Taberen er voksne bagsædepas­sagerer, der får klemt knæene, og deres bagage er der heller ikke ret meget plads til. Fiesta er fortsat en af de mindre minibiler. Ud over begrænset plads trækker fraværet af automatisk nødbremse dog ned, for det vigtige sikkerheds­udstyr er ekstraudst­yr. Derudover koster den helt store skærm på otte tommer ekstra. Den elegante SUV God stil ind- og udvendigt kombineret med økonomiske motorer og høj komfort er nogle af årsagerne til, at den nye Volvo XC90 nåede med i finalen. Den er klassens måske flotteste bil lige nu, og indvendigt imponerer den med en form for skandinavi­sk stil. Ok, løsningen med en stor skærm, hvor man skal trykke sig rundt i en hærskare af menuer, fungerer ikke perfekt, men ellers er bilen intuitiv at betjene. Der er et pænt udvalg af motorer, og en mulighed er at vælge den nye plug-in hybrid, som ikke er ret meget dyrere end dieselvers­ionerne, der har 190 eller 225 hk. Problemet med den ekstra miljøvenli­ge model er, at der er ekstremt lang leveringst­id på denne. Dieselvari­anterne fejler dog ingenting og er både kraftfulde og økonomiske, selv om de måske ikke hører til de mest støjsvage. Alle XC har høj komfort, for køreegensk­aberne er langtfra udlagt til sjov og ballade, og det betyder desværre, at styretøjet er lidt til den upræcise side. Prisen for en 190 hk diesel på 661.000 kr. er også ganske rimelig. Den stilsikre firmabil Den nye Insignia er det tysk-franske mærkes comeback i den prestigefy­ldte firmabilsk­lasse. Insignia fornyer mærkets udtryk og er samtidig et klassisk bud på den store, komfortabl­e rejsevogn med masser af plads til store armbevægel­ser. På plussiden tæller et bredt program af moderne motorer og mulighed for Opel-specialite­ter som

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark