Jyllands-Posten

Gå på svampejagt derhjemme

Det er nemt at dyrke svampe i privaten. Her guider svampeeksp­ert Kristoffer Preuthun Møller dig til, hvordan du nemt kan lave din egen produktion af spisesvamp­e.

-

Svampeentu­siast og jordbrugst­eknolog hos Aqua Naturfagsc­enter Kristoffer Preuthun Møller forklarer her, hvordan du ved hjælp af helt simple materialer selv kan lave din egen lille svampefarm. Det første skridt »For at komme i gang med at dyrke svampe, skal man bruge mycelium. Det kan man nemt købe på nettet for 60 til 70 kr. for en klump. Mycelium er selve svampen. Man kan se sådan på det, at myceliet er et træ, og at svampene er frugten, man plukker,« siger Kristoffer Preuthun Møller og forklarer, hvordan man kan få sit mycelium til at vokse:

»Vil man have mere mycelium, end man har købt, så kan man danne mere ved at anvende pap, kaffegrums eller fuglefrø som vækstmedie – man kan med fordel også blande materialer­ne. Det kræver sterile forhold at dyrke svampe, da der er andre svampespor­er i luften, som vil kunne danne koloni i vækstmedie­t, hvis ikke det holdes sterilt. Alt skal være rent og kogt af, inden svampen – altså myceliet – bliver podet på materialet, så det kan vokse og udvikle sig.«

Det er i sig selv ganske enkelt at dyrke svampe, mener Kristoffer Preuthun Møller.

»Man kan bruge et stykke bølgepap, som man skolder. Derefter kan man putte mycelium på, rulle pappen sammen og putte det i et lille glas, som man dækker med noget, det kan ånde igennem. Det kan være filt, toiletpapi­r eller køkken- rulle. Pappet skal fugtes indimellem med få dråber vand. Man kan også pode fuglefrøen­e med mycelium og så rulle det ind i pappet.«

Man behøver ikke være gartner for at dyrke svampe. God hygiejne og pleje er nok.

»Man skal ikke passe og pleje det særlig meget. Det skal fugtes lidt, men ellers passer det sig selv,« siger Kristoffer Preuthun Møller, som sammenlign­er mycelium med pasningen af en surdej:

»Det er en organisme, man holder ved lige og kan videreføre.« Svampeprod­uktionen Myceliet er klar til at danne svampe, når pappen begynder at få "hår".

»Når pappen begynder at få "hår", kan man begynde at fodre med kaffegrums. Kaffegrums­en bliver til en hvid masse, som løbende skal have mere kaffegrums og lidt væske. I løbet af nogle uger kan man se, at svampen breder sig i "gromedie",« siger Kristoffer Preuthun Møller.

Svampeentu­siasten forklarer, at man kan komme "gromediet" i en pose, og at man, når man kan se, at svampen er ved at brede sig tilstrække­ligt derinde, skal prikke huller i posen.

»I løbet af kort tid begynder svampen at sætte frugt, som man kan plukke løbende.« Hvad kan man dyrke? Der er nogle svampe, som ikke kan dyrkes, og som vi derfor skal ud og finde i naturen.

»Det er stor forskel på svampe og deres måde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark