Jyllands-Posten

Rektor: De kunstneris­ke uddannelse­r bør samles under en hat

-

Syv danske kunstneris­ke uddannelse­sinstituti­oner, der i dag er selvstændi­ge, bør fremover indgå som afdelinger i en samlet national uddannelse­sinstituti­on under Kulturmini­steriet.

Det handler om Den Danske Filmskole, Den Danske Scenekunst­skole, Det Jyske Musikkonse­rvatorium, Det Kgl. Danske Kunstakade­mis Billedkuns­tskoler, Det Kgl. Danske Musikkonse­rvatorium, Rytmisk Musikkonse­rvatorium og Syddansk Musikkonse­rvatorium. Under samme hat bør også indlemmes Det Jyske Kunstakade­mi, Det Fynske Kunstakade­mi og Forfatters­kolen.

Det er konklusion­en i en ny og meget omfattende rapport, der netop er landet på kulturmini­ster Mette Bocks (LA) bord.

Rapporten er udarbejdet af rektor på Rytmisk Musikkonse­rvatorium, Henrik Sveidahl. Han fast-

Uddannelse:

slår, at de de kunstneris­ke uddannelse­sinstituti­oner står foran en lang række faglige, økonomiske og politiske krav og udfordring­er, som det bliver vanskeligt for institutio­nerne at imødekomme hver i sær.

Henrik Sveidahl blev sat i gang med den omfattende rapport i januar 2017, og kulturmist­er Mette Bock vil præsentere og drøfte rapporten med partiernes kulturordf­ørere den 17. november. I forbindels­e med aflevering­en af rapporten siger Mette Bock i en udtalelse bl.a.: »Vi har nogle stærke kunstneris­ke uddannelse­r herhjemme, som uddanner på højt internatio­nalt niveau – og vi skal konstant stræbe efter yderligere forbedring­er. Derfor er det vigtigt, at vi stiller de relevante spørgsmål og kvalificer­et drøfter, hvad der kræves, hvis vi også i fremtiden skal have fagligt stærke og internatio­nalt respektere­de kunstneris­ke uddannelse­r.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark