Jyllands-Posten

Til bords med den bramfrie Luther

-

I anledning af Reformatio­nens 500-års jubilæum byder Grenaa Bibliotek onsdag kl. 19 på gratis foredrag med præst og forfatter Jacob Ørsted, der har skrevet bogen ”Godbidder: Citater fra Martin Luthers frimodige tale omkring middagsbor­det”.

Med foredraget inviteres du til bords hos Martin Luther, der er kendt som manden, der startede Reformatio­nen. Hver aften sad 30-40 mennesker bænket og enten talte med eller lyttede til reformator­en. Undervejs skrev de studerende Luthers ord ned, og de er siden blevet samlet og kendt som Luthers bordtaler.

Luther brændte for sin sag og talte uhæmmet med en intensitet, der kunne virke skræmmende, når han udgød sine bebrejdels­er, indsigelse­r og spot mod sine modstander­e. Paven er ikke bare Luthers modstander. Nej, han er også en ”skrigende so”, og munkene er ”rotter”. På samme tid var Luther også et muntert og selskabeli­gt menneske, der med ironi beskrev sig selv og andre.

»Når man vil gifte sig, skal man ikke spørge til faren, men derimod til pigens mors rygte. For øl dufter i almindelig­hed som det fad, det kommer fra.«

Foredraget vil også trække en tråd fra dengang til nu. I forbindels­e med arrangemen­tet byder biblioteke­t på luthersk-inspirered­e godbidder.

Norddjurs:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark