Jyllands-Posten

Tema om orange vin

-

Torsdag den 26. oktober afholder S’vinbar i Klostergad­e temaaften om orangevin kl. 18-20. Hvem opfandt orange vin? Hvordan virker skindferme­ntering? Og er orangevin naturvin? Det bliver vinekspert Thomas Bohl, der kommer og fortæller om orangevine­ns mange facetter, samtidig med at der vil blive smagt på forskellig­e orangevine. Arrangemen­tet koster 300 kr. pr. person. Man kan bestille en platte til 120 kr. på forhånd via mail: welcome@svinbar.dk. Billet købes via svinbar.safeticket.dk eller i butikken. MARIE DUEDAHL I morgen, fredag, er der ølmarked på Godsbanen. Her kan man smage øl fra omkring 20 mindre bryggerier, heriblandt det nye aarhusians­ke garagebryg­geri Brew42 i Lisbjerg.

Brew42 er et kommerciel­t kontraktbr­yggeri, det vil sige, at håndbrygge­re, restaurant­er og andre små bryggere kan leje sig ind i facilitete­rne og gøre brug af indehaver Jacob Finks knowhow til at få brygget ca. 400 liter øl efter egen opskrift. De færdige øl kan – modsat hjemmebryg – sælges i butikker og barer, fordi Brew42 også sørger for afgiftsbet­aling, pant med mere.

Jacob Fink er selv håndbrygge­r gennem 10 år og oplever den aarhusians­ke ølscene som sprudlende lige nu, både med mange nye ølbarer og mange håndbrygge­re rundt om i kældre og garager.

»Der er så meget talent, kreativite­t og entusiasme derude, og det har motiveret mig til at starte Brew42,« siger Jacob Fink.

»Med Brew42 vil jeg give lokale brygentusi­aster en plat- form, hvor de kan få sparring og teste deres kreative ølidéer i en kommerciel, men stadig overskueli­g skala. Vi er nede i så små portioner, at det er realistisk for de fleste.« Hos Brew42 brygges 400 liter øl ad gangen, som ender i enten flasker eller engangsfus­tager.

»Processen begynder med, at vi tager en grundig diskussion af tanken bag opskriften. Hvilket udtryk er det, vi sigter efter med hensyn til smag, duft og farve? Jeg brænder for den udviklings­proces, hvor vi når frem til noget nyt, spændende og godt – med mulighed for at skyde øllen ud i markedet bagefter,« siger Jacob Fink.

Brew42 åbnede i august, og de første kommerciel­le kontraktbr­yggere er i gang. En af dem brygger en såkaldt new england style, det vil sige en øl med meget humle i, men uden den bitterhed, som normalt følger med humlen. »Vi ser stadig den kraftige humletrend, som er kommet hertil fra USA, men de øl bliver nemt for bitre for mange ølforbruge­re, og derfor ser vi New England style-trenden med øl, der stadig har rigtigt meget humle, men hvor der er skruet ned for bitterhede­n i brygproces­sen,« forklarer Jacob Fink.

En anden trend er frisk øl, som drikkes hurtigt efter produktion­en. Det giver et marked for de lokale bryggerier, som hurtigt kan levere den friske øl uden transportt­id.

»Frisk øl er nemmere at leve re, når man har en produktion på 400 liter i modsætning ti en produktion på tusindvis a liter, som de store aktører har Mange kunder i dag vil have unikke historier og specialise rede produkter, som ikke er en standardop­levelse. Den ved de jo godt, hvor de kan få,« sige Jacob Fink.

Han vil dog ikke sige noge negativt om de store bryggeri ers øl. »Jeg har dyb respekt for de sto re bryggerier kvalitetsa­rbejde. Jeg se industriøl som en anden kategori af produkter. Vi e ikke konkurrent­er, v supplerer hinanden,« siger Ja cob Fink.

Han laver ikke selv den

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark