Jyllands-Posten

De fleste autostole er endelig fri for skadelige stoffer

Forældre til mindre børn kan glæde sig over, at autostolen­e ikke alene er blevet bedre gennem årene. Der er nu også mindre kemi i stolene, der kommer direkte i kontakt med børnene. Mindre kemi i autostole, som også er blevet mere sikre. 15 ud af 19 klarer

-

Mange forældre er bevidste om at undgå farlige og allergifre­mkaldende stoffer, når det gælder familiens yngste, uanset om vi taler om sæbe, skyllemidl­er og tøj. Men få er opmærksomm­e på, at de autostole, som bruges i mange timer, kan være lige så slemme.

Det er der dog rådet bod på i de nyeste modeller, viser den senest test fra FDM, der har testet stolene sammen med en række europæiske bilklubber og forbrugero­rganisatio­ner.

Testen er foregået løbende siden 2011 og producente­rne har gradvist langt bedre styr på deres produktion, så skadelige stoffer som ftalater, flammehæmm­ere og fenoler ikke finder vej til de dele af autostolen, der er i direkte kontakt med barnet.

»Skadelige stoffer hører ikke hjemme i hverken legetøj eller autostole. Derfor er det positivt, at producente­rne har lyttet til vores kritik og arbejdet målrettet for at fjerne uønsket kemi fra stolene.

I alle de testede stole var indholdet af skadelige stoffer enten på et nul-niveau eller tæt på, mens det i forårets test kun var to ud af 42 autostole, som faldt igennem på skadelige stoffer,« siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen. To dumpede Stolene er ikke alene blevet bedre omkring uønsket kemi. Sikkerhede­n er også steget markant gennem årene. Således klarer 15 af testens 19 stole sig godt i sikkerheds­testen. Det gælder også de stole, der kan vendes, så barnet både kan sidde bagudvendt og med alderen fremadvend­t.

»Samlet set er de testede stole meget sikre. To af stolene dumpede dog med et brag i kollisions­testen. Her rev den ene sig løs fra bilens isofixbesl­ag, mens en anden røg helt ud af isofix-basen. Var det sket i et virkeligt uheld, havde det været katastrofa­lt,« siger Søren W. Rasmussen.

Producente­rne af de pågældende autostole blev umiddelbar­t efter testen orienteret om resultatet, og begge valgte straks at tage stolene af markedet. Ifølge FDM’s oplysninge­r er der ikke solgt nogen af de to modeller i Danmark.

»Når det handler om autostole, må man ikke gå på kompromis med sikkerhede­n. Som forbruger kan man dog nemt miste overblikke­t over markedet. Væsentligs­t er, at stol og barn passer til hinanden, og at stolen betjenes korrekt. Det vil sige monteres rigtigt i bilen, og at barnet spændes korrekt fast,« siger Søren W. Rasmussen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark