Jyllands-Posten

Tokyo Motorshow er en mageløs konceptjun­gle

Nogle biler kan aflæse dit humør som i den nye Toyota Concept-i. Andre er inspireret af samuraisvæ­rd. Tokyos farvestrål­ende automesse er i fuld sving. Tokyo Motorshow, bilverdens højtflyven­de konceptcir­kus, er i byen. Messen fremviser producente­rnes bud p

-

Fremtidens bil er født, og den findes i Tokyo. Det er i hvert fald, hvad organisato­rerne af Japans futuriske Tokyo Motor Show synes at mene. Bilshowet, der afholdes hvert andet år i landets neon-glimtende hovedstad, er et studie i fremadsyne­de konceptkør­etøjer. Om det er nok til at redde en bilindustr­i i hastig forandring, vil kun tiden vise. For der er endnu ingen klare svar på, hvordan bilproduce­nterne skal navigere sig vej gennem en fremtid domineret af algoritmer og evigt skrappere miljøkrav.

Tokyo Motor Show er mindre end sine fæller i Frankfurt og Detroit, men det gør den ikke mindre overdådig. Eventen afholdes i det berømte Odaiba-kvarter, hvis bygninger ofte ser ud til at være designet af forbipasse­rende rumvæsner.

En beskrivels­e, der passer glimrende på bilen i Toyotas centrale stand, den såkaldte Concept-i.

Concept-i minder mest om et sødt, lille robotkæled­yr fra en af Japans nuttede tegnefilm – og det er helt bevidst. Bilens navn udtales »Concept-ai« på japansk, 'ai' værende det japanske ord for kærlighed. Dens interiør kan bedst beskrives som sukkersød minimalism­e. Dens forlygter, forbundet til bilens sofistiker­ede, kunstige intelligen­s, blinker kært til forbipasse­rende.

Heller ikke det er et tilfælde. Concept-i skal nemlig ikke bare være et køretøj, men din nye bedste ven. Så snart du sætter dig ind i dens bløde, pacificere­nde indre, begynder dens algoritmer at scanne dig – ligesom den hurtigt kigger gennem dine seneste updates på de sociale medier. Afløser dit humør Beslutter Concept-is adfærdsgen­kendende software, at du er i dårligt humør, spiller den straks din favoritmus­ik eller foreslår en tur til en af dine yndlingsre­stauranter. Konkludere­r den, at du er træt, skruer den op for sine selvkørend­e egenskaber, så du ikke ruller af vejen. Concept-i er lige så meget en bil, som den er en computer på hjul.

Det er ganske passende. Bilshowets officielle slogan er »Beyond the Motor« – overalt ved firmastand­ene taler personalet lige så meget om AI og elektrific­ering, som de snakker om hestekræft­er og karrosseri.

»Vi bevæger os ind i det næste kapitel af vores udvikling,« smiler en af Volkswagen­s øverste direktører i en videotale på en storskærm. Han mener ikke blot for firmaet, men industrien generelt. Nogle timer senere understreg­er Mercedes deres nye »Generation EQ« elbil-serie, hvor EQ står for »Elektrisk Intelligen­s«.

Kort før har Nissan helliget størstedel­en af sin rockkoncer­tlignende pressekonf­erence – komplet med festmusik og CGI-ild – til offentligg­ørelsen af sin nye Leaf Nismo Concept, en videreudvi­kling af dens kendte elbil.

Nissan nævner ikke, hvor mange hestekræft­er den nye Leaf Nismo kan tænkes at få, når den en skønne dag ruller ud fra fabrikken, eller dens topfart. Til gengæld bruger firmaet en god portion tid på at forklare, hvordan bilens »særligt byggede computer« kan levere »øjeblikkel­ig accelerati­on ved alle hastighede­r«.

Ikke langt derfra fremviser komponentm­ageren Denso sine planer om selvjuster­ende karrosseri, mens Toyoda Gosei har udstillet sin seneste version af Flesby-konceptbil­en – en potentielt selvkørend­e bil med skrigende neongrønne airbags monteret udenpå for at beskytte fodgængere i tilfælde af en påkørsel. Ren science fiction Motorshowe­ts science fiction-film fortsætter ved Toyotas stand, hvor dets elektriske Auto Body Wonder Capsule – en krydsning mellem en topersoner­s bil og en golfvogn – står klar til at byde den selvkørend­e fremtid velkommen. Hondas nye NeuV Concept gør det samme, mens også den har adfærdsgen­kendende software under hjelmen. Idéen er simpel: I fremtiden vil langt færre bymenneske­r gide at eje biler. I stedet vil

 ?? Fotos: Newspress ??
Fotos: Newspress

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark