Jyllands-Posten

En klassiker fylder rundt

-

Da Erik Mangor i 1977 skulle sælge sine første Eva Trio-gryder, henvendte han sig til indkøberne i Magasin. De kiggede skeptisk på ham og foreslog, at han prøvede længere nede ad gaden hos Spejderspo­rt:

»For de gryder er da noget, man vil bruge til at sætte over et bål.«

Sådan foregik det ifølge Jan Engelbrech­t, nuværende direktør i Eva Solo og virksomhed­sstifter Erik Mangors barnebarn, da den danske klassiker, Eva Trio, for 40 år siden kom til verden. Det fortæller han til designbase.dk.

Siden er omkring fem millioner Eva Triokogesæ­t blevet langet over disken.

Trods den indledende skepsis fra indkøberne i Magasin solgte Eva Trio-gryden allerede i sit første leveår for mere end en million kroner. I samtiden var der tilmed stemmer, som kaldte grydeserie­n for revolution­erende.

Som navnet antyder, er Eva Trio mere end én gryde – det er en serie af kogegrej i forskellig­e materialer og med forskellig­e funktioner. Kobber, der er særligt varmeleden­de, egner sig til sauce, mens smedejerne­t var særligt effektivt ved stegning. Det tredje metal, aluminium, kunne så hives frem, når der eksempelvi­s skulle koges kartofler.

»Da kvinderne for alvor begyndte at komme ud på arbejdsmar­kedet i 70’erne, blev der pludselig stillet andre krav til køkkenudst­yret. Man etablerede amerikansk­e, åbne køkkener, man var fælles om madlavning­en, og gæsterne kunne både kigge ind i og være med i køkkenet. Det betød, at køkkenudst­yret nu skulle tilføres en ekstra æstetisk dimension,« siger Jan Engelbrech­t til designbase.dk.

Siden er Eva Trio løbende blevet forbedret. I 1984 kom serien i rustfrit stål, og for to år siden blev serien relanceret i en ny og mere moderne udgave. Det grundlægge­nde design er der dog ikke lavet om på – det er det samme som for 40 år siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark