Jyllands-Posten

Masser af nye flyselskab­er i luften i år

Der er bevægelse i flybranche­n, især i Europa. Her lufthavnen i Bruxelles i Belgien.

-

er gået i luften. Det skete i juni. Level skal flyve oversøisk fra Spanien i konkurrenc­e med bl.a. Norwegian.

Markedet er mere stabilt i USA, der domineres af få og meget store aktører. Her er der kun åbnet fem mindre aktører hidtil i 2017. I samme periode er der lukket seks selskaber.

Tilsynelad­ende er levedygtig­heden højere i Asien, hvor der er etableret 12 nye flyselskab­er, mens kun et har forladt markedet.

Der er interessan­te navne blandt verdensdel­ens nye operatører. I Vietnam er der åbnet et selskab med navnet Bamboo Airlines, mens Thailand har fået et selskab, der hedder Wisdom Airways. Halvdelen af regionens selskaber er åbnet i Kina.

Det er ikke tilfældigt, at nye selskaber prøver lykken i luftfarten. Industrien har det nemlig bedre end i mange år.

Tal fra den internatio­nale luftfartso­rganisatio­n IATA viser, at indtjening­en i branchen er øget markant.

Flyene er mere fyldte end tidligere, og antallet af passagerer i første halvår af 2017 er steget med 7,9 pct. på globalt plan. Det er den højeste vækst i et halvår siden 2005, oplyser IATA.

»Den stærke start på året er drevet af bedre økonomiske udsigter for den globale økonomi samt lavere billetpris­er,« konstatere­r organisati­onen.

Belægninge­n på flyene er på det højeste niveau nogensinde. 81,5 pct. af sæderne bliver solgt, og det er markant mere end for 5 år siden, da 79 pct. af pladserne var besat med betalende passagerer.

Det er ikke mindst lavprissel­skaberne, som er med til at hæve belægninge­n. Discountop­eratørerne vinder markedsand­ele, og de sælger ofte mere end 90 pct. af pladserne på flyene.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark