Jyllands-Posten

Svenske tv-journalist­er er blevet dømt for menneskesm­ugling

-

Landsrette­n i Sverige stadfæster ifølge nyhedsbure­auet TT en dom om menneskesm­ugling til tv-journalist­er fra Sveriges nationale tv SVT. Landsrette­n for Skåne og Blekinge i Malmø siger, at tv-medarbejde­rne hjalp en 15årig syrisk flygtninge­dreng til Sverige.

»SVT-medarbejde­rne er fundet skyldige i menneskesm­ugling og bliver dømt til 75 timers samfundstj­eneste,« skriver det svenske nyhedsbure­au TT.

»Anklageren havde krævet fængsling, med henvisning til at det er den normale straf for menneskesm­ugling. Men den svenske landsret siger, at dommene på området er blevet ændret i den senere tid.«

Tidligere er sager med menneskesm­ugling som regel blevet behandlet inden for en straframme på tre måneders fængsel, medmindre det har været af særlig grov karakter.

De tre dømte SVT-medarbejde­re skildrede i en tv-serie i 2014 en syrisk flygtninge­drengs rejse fra Grækenland til Sverige i serien ”Fosterland”. Det begyndte med, at den 15-årige Abed for rullende kameraer bønfaldt journalist­erne om at tage ham med.

»Pludselig holdt det op med at handle om journalist­ik, og vi stod over for en beslutning om: Hvordan skal jeg handle som menneske? Hvad kan jeg leve med,« har SVT-journalist­en Fredrik Önnevall tidligere forklaret over for TT.

Da tv-serien blev bragt i 2015, blev der rejst tiltale mod Önnevall og to andre SVT-medarbejde­re. Hverken byretten eller landsrette­n i Sverige har fundet, at der blev taget særlige humanitære hensyn i sagen, da det var muligt for drengen at søge asyl i de lande, som han passerede gennem på vejen mod Sverige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark