Jyllands-Posten

Kunstner udebliver fra retsmøde og taber sag om ophavsret

-

Den nordjyske provokunst­ner Uwe Max Jensen er for anden gang udeblevet fra et retsmøde i en sag om krænkelse af ophavsret. Det står klart, efter at han fredag morgen ikke mødte op i Retten i Aalborg. Dommer Lars Krunderup har derfor afsagt en såkaldt udeblivels­esdom, der betyder, at Uwe Max Jensen taber sagen.

Dermed skal Uwe Max Jensen betale 100.000 kr. til tegner Kurt Westergaar­d og 33.750 kr. til fotograf Michael Drost-Hansen for at have krænket deres ophavsret.

Stridens kerne er et maleri, som Uwe Max Jensen lavede i 2015. Det forestille­r en flygtninge­pige, der sidder foran en betjent på motorvejen. Pigen har en bombe i turbanen, og maleriets titel er ”Gemmeleg”.

Ifølge Dansk Journalist­forbund, der har anlagt sagen på vegne af tegneren og fotografen, minder maleriet lidt for meget om

Ophavsret:

to værker: dels Kurt Westergaar­ds berømte tegning af Muhammed med en bombe i turbanen, dels Michael Drost-Hansens pressefoto af flygtninge­pigen på motorvejen.

Uwe Max Jensen har afvist at have krænket ophavsrett­en. Han har på sin blog skrevet, at der er tale om en parafrase, en fri bearbejdni­ng af en anden kunstners værk.

Liselotte Lindberg Olsen, advokat i Dansk Journalist­forbund, er tilfreds med dommen.

Hun afviser, at Uwe Max Jensen blot har benyttet sin kunstneris­ke frihed.

»Der er ikke noget til hinder for at lade sig inspirere af andre. Men man må ikke kopiere, og det er jo det, der er sagens kerne her,« siger hun.

Det spiller ifølge advokaten også en rolle, at Uwe Max Jensen har sat andre ind i en politisk kontekst, som de ikke selv har valgt at være en del af.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark