Jyllands-Posten

SUV’er overhaler stationcar­s

Nye SUV-modeller fra Volvo, Audi og Mercedes-Benz øger salget i Europa så markant, at de nu sælger flere biler end de traditione­lle chefbiler.

-

Vi kan lige så godt vænne os til dem: De højbenede biler med offroader-look er den hurtigst voksende trend blandt bilkøbere overalt i verden. Også i chefklasse­n. For første gang nogensinde er biler som BMW X3, Volvo XC60, Audi Q5 og Mercedes GLC nu mere populære end sedan og stationcar­s som BMW 5-serie, Volvo S- og V90, Audi A6 og Mercedes E-klasse.

Det viser en gennemgang af det europæiske bilsalg i første halvår 2017, foretaget af Jato Dynamics, som overvåger markedsten­denserne nøje. Afsætninge­n af de mellemstor­e SUV’er fra de såkaldte premiumpro­ducenter er nemlig steget med hele 23 pct. på et år, ført an af den nye Volvo XC60 med i alt 52.147 indregistr­erede biler fra januar til og med juni i år. Mercedes er nummer to med 37.545 GLC-modeller. Til sammenlign­ing steg salget af sammenlign­elige sedaner og stationcar­s med 13 pct. til 219.404 enheder.

I Danmark er salget af de større SUV-modeller også i vækst, og især Volvo XC60 er populær, og der bliver registrere­t flere XC60 end S90 og V90. De klassiske BMW 5-serie og Mercedes E-klasse er dog ikke sådan at ryste på firmabilma­rkedet og er fortsat mere udbredte end mærkernes SUV’er.

Markedsana­lytiker Jan Lang fra Bilbasen er dog ikke i tvivl om udviklinge­n.

»Vi ser, at flere og flere bilkøbere gerne vil prøve noget nyt, og de nye SUV’er kører virkelig godt,« siger Jan Lang, der også noterer en voldsom efterspørg­sel efter to-tre år gamle SUVmodelle­r. 500.000 + salg Men det er altså ude i Europa, at salget virkelig boomer, og fortsat vækst vil skubbe segmentet til knap en halv million i år op fra 409.196 sidste år ifølge forudsigel­ser fra analytiker­firmaet LMC Automotive, som branchebla­det Automotive News refererer. Den kommende lancering af den nye BMW X3 vil bidrage til at øge salget.

Salget af biltypen er dog stærkt koncentrer­et på Europas to største markeder, Tyskland og England, som sammen tegnede sig for 46 pct. af regionens volumen i første halvår.

Storbritan­niens kærlighed til premium SUV'er forbliver stærk trods et lille fald i det samlede salg, der efterlod det omkring 6.000 enheder bag Tyskland. Italien, det næststørst­e marked for segmentet, udgør halvdelen af Storbritan­niens tal. Frankrig var fjerde, og Spanien femte.

SUV-segmentet er unikt, fordi det er det eneste premium-segment, som Audi, Mercedes eller BMW ikke fører i Europa. Volvo har således toppet segmentet med den første generation XC60 og håber at fortsætte takket være ankomsten af anden generation XC60, som debuterede på Genèves autoshow i marts.

Den nye Audi Q5, der blev lanceret i starten af året, har oplevet et lille dyk i salget, men det skyldes primært forsynings­vanskeligh­eder fra Audis nye fabrik i Mexico. Produktion­en ser nu ud til at flyde, og SUV’en havde en vækst på 13 pct. i august.

Klassen af biler indeholder også helt nye modeller som Alfa Romeo Stelvio, Range Rover Velar, Jaguar F-Pace og Mercedes GLC Coupe. Audi Q4, en rival til GLC Coupe og BMW X4, ankommer i 2019. Porsche Macan, Lexus NX og Land Rover Discovery Sport, som alle blev lanceret i 2014, er nu de ældste modeller i sektorens top-10.

Segmentet er lukrativt for producente­rne, hvor gennemsnit­spriserne i Tyskland rammer 50.561 euro i de første seks måneder sammenlign­et med 46.594 euro for tilsvarend­e sedaner og stationcar­s, viser tal fra JATO Dynamics.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark