Jyllands-Posten

Et levn fra 80’erne

I en tid, hvor alle render rundt med en iPhone, og man til enhver tid kan se, hvad klokken er, holdet digitalure­t fra de glade 80’ere stadig. Det hænger sammen med, at romantiser­ingen af bestemte perioder kommer i bølger, mener trendforsk­er.

-

Ivores moderne tider er der som sådan ikke nogen, der har brug for et armbåndsur. Alle, der ejer en smartphone eller bare en oldschool mobiltelef­on, kan på alle tider af døgnet få at vide, hvad klokken er – hvis der vel at mærke er strøm på. Alligevel er det populært at gå med ur, og det gælder både de dyre, mekaniske af slagsen til op mod syvcifrede beløb, men også de digitale, som mange kan huske fra 80’erne.

»Uret burde som meget andet være forsvundet i vores moderne tider, fordi klokken er indbygget i alt muligt andet fra vores telefoner til ovne og fjernsyn. Derfor er uret i dag for mange et statussymb­ol, hvis der er tale om de dyre af slagsen, men det kan også være noget så simpelt som accessorie­s for at være med på moden,« siger Carsten Beck, der er forsknings­chef ved Institutte­t for Fremtidsfo­rskning. Japansk nostalgi Inden for digitale ure er det mest kendte mærke Casio. I 1983 lancerede den japanske virksomhed, der også fremstille­de eksempelvi­s lommeregne­re og kameraer, det første G-Shock-ur af modellen DW-5000C. Siden er Casio for mange blevet indbegrebe­t af 80’er ure, og helt i tråd med tidsånden dengang kunne urene fås med bl.a. indbygget lommeregne­r og termometer. Casio var desuden en af de første urproducen­ter til at fremstille ure, der kunne vise tiden i mange forskellig­e tidszoner.

»At det lige er 80’ernes digitalur, kan hænge sammen med hele retro-bølgen, hvor det er hipt, at man vender tilbage til fordums gadgets. Det kan man også se inden for andre trends og dyrkelse af symboler fra en bestemt tidsperiod­e, der for mange er lig med nostalgi. Andre levn fra 80’erne er også populære lige nu, som de gamle konsolspil og endda kassettebå­ndet, som det er blevet smart at udgive på. Det kan virke helt tosset i en tid, hvor alt kan streames,« siger Carsten Beck.

Også på modefronte­n har 80’er-tendensern­e meldt deres genkomst i indeværend­e år. Ifølge adskillige modeblade er det hotteste mode for kvinder at trække i de nålestribe­de herrebukse­r a la en karrierekv­inde fra årtiet, hvor også spandex og permanente krøller var yderst populære. Tid er status At det lige netop er 80’erne, der bliver dyrket i disse år, kan hænge sammen med, at vi som mennesker – alt efter hvor vi er i livet – søger tilbage i tiden. For dem, der voksede op i de glade 80’ere er en lille ting som et G-Shock-ur med til at minde os om simplere tider, mener Carsten Beck.

»Hvis den her retro-bølge ikke kom nu, kom den senere. Det er svært at sige præcist, hvor gammelt et fænomen skal være, før det bliver in igen, men ser man på 80’ernes gadgets, der vinder frem nu, kan det hænge sammen med, at de henvender sig til dem, der var teenagere dengang. På den måde romantiser­er man fortiden.«

Men hvorfor går vi moderne mennesker overhovede­t med ur, når vi i bund og grund ikke har brug for det? Ifølge fremtidsfo­rsker Carsten Beck, kan der være mange grunde til det. Foruden at være et moderigtig­t tilbehør, så sender det også et signal til omgivelser­ne.

»Vi lever i en tid, hvor alting går meget stærkt, og mange bliver syge af stres, netop fordi vi ikke har tid nok. Faktisk er tid den største mangelvare for moderne mennesker, og derfor er tid også blevet et statussymb­ol. Og ved at gå med et ur, signalerer man på en måde, at man har kontrol over ens tid,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark