Jyllands-Posten

Den store Mercedes er blevet mere sikker

S-Klasse fra Mercedes-Benz er verdens bedst sælgende luksusbil. Nu kommer den med nye motorer og endnu flere avancerede detaljer til gavn for sikkerhede­n og komforten.

-

Verdens bedste bil hedder Mercedes-Benz S-Klasse, og det har den gjort i mange år. Men udviklinge­n går ekstremt hurtigt, så det seneste år har den mindre E-klasse på en række punkter være mere avanceret, og det går jo ikke! Tyskerne har derfor sendt en ny S-Klasse på gaden med endnu mere af det hele og lidt til, og fremover er det meste udstyr standard i verdens mest solgte luksusbil, der herhjemme koster fra 1,7 mio. kr.

Programmet inden for S-Klassen er så stort, at det kræver mange ord at beskrive ændringern­e i den opdaterede modelserie. Ændringern­e er mange, og vi befinder os der, hvor man med rette godt kan kalde bilen for ny. Lad os blot slå fast, at nye motorer er den vigtigste forskel fra gammel og til ny S-Klasse, og så er de selvkørend­e funktioner igen udvidet.

Med den nye S-Klasse har Mercedes droppet de gamle V6’ere til fordel for en ny generation, og det gælder både benzin- og dieselvari­anterne. At den elektriske revolution er lige om hjørnet, vidner benzinmoto­ren om, for her er der indbygget elmotor, der hjælper med at holde forbruget nede og ydelsen oppe, så vi nærmer os det niveau, hvor man skulle op i en V8’er for at få samme effekt for 10 år siden.

Det største indtryk blandt motorerne gør den nye sekscylind­rede benzinmoto­r (rækkemotor) med dobbelt turbolader og en fantastisk gangkultur. Den er næsten lige så kraftig som den klassiske V8’er, der nu hedder S 560, idet den har 363 hk mod V8’erens 463 hk.

I tomgang er den stort set uden vibratione­r, helt lydløs, og den tunge S-Klasse trækkes uden besvær lynhurtig fra stilstand. Begge modeller har nitrins automatgea­r. Voldsomme topmodelle­r Kigger man op mod toppen af S-programmet, er der også sket ting og sager. Den klassiske S63 har skruet ned for størrelsen. Tidligere var der tale om en 5,5-liters konstrukti­on, men nu er den 4,0liter med dobbelt turbo. Det giver 26 hk ekstra og samme moment på 664 Nm.

S-Klasse er som altid en overlegen demonstrat­ion af teknik og muligheder, så er du til AMG, men elsker 12 cylindre, så hedder bilen S65, og motoren er på 6,0-liter og 621 hk. Her er alt ved det gamle, og præstation­erne i AMG-versionern­e er stort set identiske. S63 går til 100 km/t. på blot 3,4 sek., hvilket føles næsten naturstrid­igt for så stor en bil. S65 er mere magelig og klarer sprintet på 4,2 sek. Bremser for det hele Sikkerheds­systemerne i S-Klasse er nu løftet op, så de lige overgår E-Klasse, og det vil i praksis sige, at bilen selv kan bremse for både biler, fodgængere og cyklister i stort set alle situatione­r. Har du prøvet den slags systemer, vil du vide, at fejlbremsn­inger er ubehagelig­e, men at de sker. Derfor består arbejdet i udviklings­afdelinger­ne hos bilfabrikk­erne ikke mindst i at forbedre systemerne, så der ikke sker fejl.

Hos Mercedes har man dedikeret en hel computer til udelukkend­e at beregne, hvor stor en risiko der er for kollision, ud fra de data, som systemerne indsamler i real time. S-Klasses adaptive fartpilot er nu også i stand til at afpasse farten gennem rundkørsle­r og snævre sving takket være data fra bilens navigation, og i praksis skal man blot have en let hånd på rattet i langt de fleste kørselssit­uationer.

Billigst er en normal S’er, der kan leveres med normal eller lang akselafsta­nd. Næste trin på stigen er en Maybach, og toppen hedder Pullman, hvor kabinen er isoleret 100 procent fra chaufføren. Den kan udstyres med al den luksus, man kan tænke sig til, og benyttes mest som bil til statsoverh­oveder. JP var inviteret til Zürich af Mercedes-Benz

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark