Jyllands-Posten

Vi ser mindre tv sammen

-

Engang kunne et afsnit af ”Rejseholde­t” lægge gaderne øde, men i dag er det få tv-programmer, der kan trække over en million seere. Det skriver DR i en pressemedd­elelse. I forbindels­e med publikatio­nen ”Medieudvik­lingen 2017”, der udkommer i januar, har DR Medieforsk­ning spurgt 1.000 danskere til deres medieforbr­ug, og her står det klart, at vi ser de samme programmer, men ikke på det samme tidspunkt.

»Danskernes stigende forbrug af streamingt­jenester og andre digitale tilbud har gjort indhug i forbruget af traditione­lt tv, og det har givet os langt flere muligheder for at se lige netop det indhold, vi selv ønsker,« siger medieforsk­erne Henrik Gregor Knudsen og Uffe Høy Svenningse­n, der har gennemført undersøgel­sen.

I starten af 1990’erne havde omkring 1.000 pro-

Tv:

grammer syvcifrede seertal, hvor det i 2017 blot er lidt over 100 programmer.

Blandt de udsendelse­r, der fortsat kan samle over en million foran fjernsynet, er f. eks. ”X Factor” og ”Vild med dans”, dramaer som ”Arvingerne” og ”Badehotell­et”, Melodi Grand Prix og håndboldog fodboldkam­pe med dansk deltagelse.

De væsentligs­te mediefænom­ener i danskernes hverdagssa­mtaler er sammen med tv-programmer nyhedshist­orier, musik, serier og film – på tværs af aldersgrup­per. De to forskere fremhæver, at mange unge foretrække­r Youtube til at fordybe sig i egne interesser eller dele tips om, hvad der er værd at se. Når programmer som ”X Factor” og ”Den store bagedyst” stadig kan samle rigtig mange danskerne, skyldtes det ifølge de to forskere, at de er særligt velegnede til at se sammen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark