Jyllands-Posten

Sorte pletter: Her kommer ambulancer­ne sjældnere til tiden

-

I flere kommuner i Region Midtjyllan­d er andelen af ambulancer, der kommer til tiden, for lav ifølge regionens egne tal, fortæller TV2 Østjylland.

Hvis dit liv afhænger af en ambulance, er det ikke helt ligegyldig­t, hvor du befinder dig. Mens ambulancer­ne oftere kommer til tiden i især Horsens, Randers og Aarhus, ser det anderledes ud i andre østjyske kommuner.

Det viser opgørelser over, hvor ofte ambulancer­ne når hurtigt nok frem, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.

Fra januar til november i år har ambulancer­ne i 12 af regionens 19 kommuner f.eks. ikke indfriet målet om, at 75 pct. af de kørsler, hvor patienten er i livsfare (hastegrad A, red.), skal være fremme inden for 10 min. I fem kommuner har ambulancer­ne ikke nået målet om, at 92 pct. af kørslerne i samme alvorlige kategori skal være fremme inden for 15 min.

»Hvis vi taler om lige adgang til sundhedsvæ­snet for alle, så er det et problem set fra et patientper­spektiv. Derfor mener jeg, regionen bør se på, hvordan den også lokalt kan nå de mål, den selv har sat«, siger direktør i Danske Pa-

Østjylland:

tienter, Morten Freil, til TV2 Østjylland.

Regionen har valgt, at det er gennemsnit­tet for alle regionens 19 kommuner, der er gældende. Og ikke de lokale tal.

I 2016 nåede ambulancer­ne i 11 af regionens 19 kommuner ikke målet om, at 75 pct. af hastegrad Akørslerne skal være fremme inden for 10 minutter. Mens ambulancer­ne i to kommuner ikke kunne indfri målet om, at 92 pct. af den samme type kørsler skal være fremme inden et kvarter. Blandt de østjyske kommuner, hvor ambulancer­ne præsterer dårligere, er Syddjurs og Skanderbor­g. Mens der i de store byer ikke har været problemer med at nå målene. De store forskelle møder kritik fra Hjertefore­ningen.

»Det vil sige, at man har større chance for at overleve et hjertestop i Aarhus. Det er ikke godt nok,« siger lokalforma­nd for Hjertefore­ningen i Skanderbor­g Kommune, Jan Pedersen.

Bl.a. Favrskov, Syddjurs og Skanderbor­g er gennem de seneste fem år hver gang blandt de kommuner, hvor ambulancer­ne ikke har indfriet et eller flere servicemål, når det kommer til hastegrad A-kørsler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark