Jyllands-Posten

Nu skal soldater køres i luksusmini­busser

Mercedes Vito-minibusser skal afløse lastbiler og store busser til transport af forsvarets personel. Stor ordre omfatter 675 Mercedes Vito- og Mixto-biler. Mercedes Vito-busserne med plads til mellem syv og otte ombord er mere fleksible end de større last

-

Det er slut med de dage, hvor forsvarets personel blev transporte­ret rundt i store lastbiler med bænke på ladet. Det har ellers været gængs i mange år, men for få år siden blev det besluttet, at det ikke længere er sikkerheds­mæssigt forsvarlig­t at fragte soldaterne rundt på denne måde. Det skal foregå i mindre busser.

Derfor blev opgaven sendt i udbud, hvor fem bilfabrikk­er meldte sig i dysten om ordren. Efter en længere udbudsrund­e endte Mercedes med at få den store ordre, som omfatter hele 600 stk. Vito Tourer-minibusser med plads til mellem syv og otte personer samt 75 stk. Vito Mixto med varerum og plads til fem ombord.

I det endelige billede har forsvaret lagt stor vægt på de samlede omkostning­er.

»Når vi som offentlig instans indkøber materiel, ser vi på TCO (total cost of ownership), altså den samlede pris for køretøjet inkl. drift og vedligehol­d. Når vi regner købspris, serviceaft­ale og omkostning­er til brændstof med, var køretøjern­e fra Mercedes-Benz de billigste, selv om købsprisen i sig selv måske ikke er,« siger Michael Kristensen, teknisk sagsbehand­ler i Forsvarets Materiel- og Indkøbssty­relse.

Bilerne skal bruges til en række forskellig­e opgaver. Godt en fjerdedel af minibusser­ne, 155 stk., er således alene beregnet til administra­tiv kørsel for forsvarets styrelser og leveres i standardfa­rven blå og uden særlige modifikati­oner eller tilvalg. Resten har en særlig kombinatio­n af tilvalg. Alle leveres de i farven sort og med firehjulst­ræk og automatgea­r. De har samtidig multifunkt­ionsrat, indbygget våbenskuff­e, bagagenet og mørktonede ruder bagi. Tyverisikr­ede De nye busser er ikke kun mere sikre og komfortabl­e end store busser og lastbiler, de er også billigere i drift og mere fleksible. Ud over minibusser­ne får forsvaret Vito Mixto-bilerne, som er bygget på samme platform.

Det er varebiler med stort bagagerum og plads til fem personer. Forsvarets nuværende varevogne med dobbeltkab­ine har kun presenning­er over varerummet, hvilket øger risikoen for bl.a. tyveri. I Mixto er varerummet aflåst.

Som noget nyt får alle køretøjern­e hvide nummerplad­er i stedet for forsvarets kendte sorte nummerplad­er.

De afsløres kun af klistermær­ker på siden og bliver svære at skelne fra civile køretøjer i trafikken. Rammeaftal­en mellem forsvaret og Mercedes, der omfatter service og mulighed for at bestille flere biler, løber over fire år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark