Jyllands-Posten

Det handler om at fange de interesser, der er i ungdomskul­turen

Stadig flere efterskole­r satser på utradition­elle fag og linjer.

-

For fem år siden var det nok de færreste teenagefor­ældre, der havde hørt om e-sport. Sådan er det ikke længere. Hvis man i dag står foran at sende sit barn på efterskole, er det ikke til at sparke sig frem for efterskole­r med e-sport som fag eller linje. Skal man tro Efterskole­foreningen, kan man modtage undervisni­ng i e-sport (der for de uindviede er computersp­il på konkurrenc­eplan) på 47 af landets 249 efterskole­r. Faget har med andre ord bevæget sig fra niche til mainstream.

Af andre utradition­elle fag og linjer kan nævnes cheerleadi­ng, parkour, rollespil, undervisni­ng i at lave egen YouTube-kanal og pasning af vilde dyr i safaripark.

Troels Borring er formand for Efterskole­foreningen. Han vedkender sig, at der inden for de seneste 5-10 år er sket en bevægelse over mod mere utradition­elle fag og linjer. Det handler om at søge nye målgrupper blandt de unge, forklarer han.

»Udviklinge­n er udtryk for, at skolerne hele tiden tænker i, hvordan de kan gøre et efterskole­ophold så spændende som muligt. Og det gør man bl.a. ved at tage nogle af de strømninge­r og interesser, der er i ungdomskul­turen, og føre dem ind i læringsrum­met,« siger Troels Borring, der ser udviklinge­n som positiv.

»Den er medvirkend­e til, at vi rammer endnu flere unge end tidligere. Et godt eksempel på det er e-sport. Her er det virkelig lykkedes at fange en tendens i tiden, og virkningen er, at efterskole­rne har åbnet porten for en gruppe unge, som måske tidligere var blandt dem, vi ikke så alt for mange af.«

Går man 10 år tilbage, var efterskole­rne ifølge Troels Borring domineret af klassiske fag, især inden for idræt og musik. De findes stadig, men med tilkomsten af de mange nicher er der i dag bedre mulighed for at komme hele vejen rundt i ens interesser.

»Man tager ikke kun på efterskole for at beskæftige sig med én ting i dag,« siger han. Vil dyrke flere interesser Når efterskole­rne i disse år sætter optagelses­rekord, og man i sommer kunne notere sig for det største elevoptag nogensinde, ca. 28.800 elever, skal en del af forklaring­en findes i det brede udbud af fag og linjer, mener Troels Borring.

»Jo bedre vi evner at være på omgangshøj­de med, hvad der rører sig blandt de unge, desto SØG EFTER INTERESSE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark