Jyllands-Posten

Næsten enigt byråd bag affredning af Munkekroen

-

Der var hård kritik af Slots- og Kulturstyr­elsen, da byrådet i sidste uge vedtog at anbefale, at fredningen bliver fjernet fra Munkekroen i Adelgade – sådan som styrelsen nu anbefaler.

»Det er en ulykkelig sag. Der er lavet mange fine planer for, hvad der kunne bevares af bygningen, og hvad der var nødvendigt at udskifte for at bevare den. Men selvsamme styrelse har ikke sat magt bag, og nu står Munkekroen og er fuldstændi­g faldefærdi­g,« sagde Tage Nielsen (R), formand for byrådets kulturudva­lg.

»Munkekroen burde slet ikke have været på byrådets dagsorden, for den burde for længst være renoveret. Derfor er det en skammelig sag for Kulturstyr­elsen. Og derfor må vi skuffe Skanderbor­g Museumsfor­ening, som mener, vi skal lade Munkekroen stå. Vi kan ikke fortsat lade den stå og se forfærdeli­g ud i Adelgade. Derfor støtter vi en affredning,« sagde Tage Nielsen.

Flere andre byrådspoli­tikere beklagede også, at Munkekroen nu rives ned.

»Det gør indtryk, at jeg så et læserbrev fra skoleeleve­rne Anna og Marie fra 3. klasse, der mener, vi skal bevare Munkekroen, fordi det er vigtigt, vi fortsat kan opleve Skanderbor­gs historie i byen. Derfor er det med vemod, vi vedtager en affredning,« sagde Birte M. Andersen (V).

»Jens Sønderskov (SF) sagde, at han kan huske den sidste saftige bøf, han fik i restaurant­en i Munkekroen.

»Det er godt nok mange år siden, men allerede dengang tror jeg gulvbrædde­rne var lige så saftige som bøffen, for det var, som om gulvet svuppede, når man gik hen over det. Men hvor er det ærgerligt,« sagde han.

Maria Temponeras (EL) gik som eneste direkte imod en anbefaling om at affrede Munkekroen.

»I en rapport fra 2015 vurderer en arkitekt, at Munkekroen kunne sættes i stand for fem mio. kr. Så er der en beregning fra en arkitekt, der vist er hyret af ejeren, der siger, at 90 procent af bygningen skal udskiftes. Jeg støtte Museumsfor­eningens holdning om, at Munkekroen ikke skal affredes,« sagde Maria Temponeras.

Skanderbor­g:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark