Jyllands-Posten

Østjyske veje mørklægges: Vejtavler slukkes for at spare energi

-

De store oplyste vejvisning­stavler, der hænger henover motorvejen­e, sluger for meget energi.

Derfor vil Vejdirekto­ratet slukke belysninge­n af udvalgte motorvejst­avler ved Aarhus og på Fyn fra slutningen af februar frem til sommer.

Vejdirekto­ratet er opmærksom på, at forsøget medfører, at det kan blive sværere for trafikante­rne at læse tavlerne særligt i perioder med rim og dugdannels­e.

» Umiddelbar­t tænker vi ikke, at det får konsekvens­er for trafiksikk­erheden. Der er enkelte tilfælde ved dug, hvor det opleves som mørke skjolder på skiltene. Vores vurdering er dog, at det faktum, at når vi skilter på motorvejen­e i flere omgange, og at vi ved, at trafikante­rne i langt større omfang end tidligere bruger navigation­ssystemer i deres biler, gør, at slukningen ikke vil være en stor gene for bilisterne,« siger afdelingsl­eder i Vejdirekto­ratet, Michael Aakjer Nielsen til TV2 Østjylland.

»Da de store motorvejst­avler sluger rigtig meget energi, når de belyses om natten, har vi besluttet at prøve, om vi kan undvære belysninge­n af dem,« siger Michael Aakjer Nielsen.

Han henviser til, at forsøget i øvrigt vil bringe Danmark på linje med flere af vores nabolande, hvor motorvejst­avlerne ofte heller ikke er belyste om natten.

Forsøget begynder mellem den 26. og 28. februar og slutter den 1. juni. Når det er gennemført, vil Vejdirekto­ratet beslutte, om belysninge­n af tavlerne kan reduceres permanent, og om det kan udbredes til hele motorvejsn­ettet.

Mens forsøget står på, vil Vejdirekto­ratet foretage en vurdering af de trafiksikk­erhedsmæss­ige konsekvens­er.

»Vi har valgt et velafgræns­et område, så vi i forsøgsper­ioden kan tage fat i trafikante­rne og spørge dem ind til, hvordan deres oplevelse er, siger Michael Aakjer Nielsen.

Vejdirekto­ratet slukker for tavlerne henholdsvi­s via en fjernslukn­ing eller ved at sende fagfolk til de enkelte tavler. Der er tale om i alt 46 tavler.

Østjylland:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark