Jyllands-Posten

Digitalise­ringen kræver nye ledere. Og agile organisati­oner til at understøtt­e dem

Sig farvel til performanc­e management-tyranniet og goddag til agilitet.

-

med modstriden­de målsætning­er og med at lokalisere, rekruttere og udvikle ledere, der kan kombinere dyb industriin­dsigt og praktisk digital viden. Samme konklusion ses i en analyse foretaget af MIT Sloan baseret på 391 større virksomhed­er fra hele verden, hvor opmærksomh­ed på digitale muligheder og ledelsesmæ­ssigt fokus på at indhente de digitale gevinster anføres som centrale for succesfuld digital transforma­tion.

Ergo kræver digitalise­ring udvikling af ledelsens digitale forståelse og kompetence­r – før man overhovede­t går i gang med at lægge en digital strategi. En anden udfordring identifice­ret i studiet er at balancere den centrale og decentrale ledelse, så man både sikrer strategisk fokus og agilitet i den digitale transforma­tion.

”elfenbenst­årne” hver gang en ny teknologi skal udforskes, mister virksomhed­en momentum. Det betyder i praksis, at organiseri­ng af digitale initiative­r i incubatore­r og ”innovation hubs” samt metoder såsom lean startup skal tages i anvendelse for at indbygge agilitet, især i mere komplekse organisati­oner. Det fordrer nye ledertyper og ledelsesst­ile, som aktivt kan understøtt­e et innovativt, kreativt og digitalt miljø, og som giver plads og har tillid til, at nye digitale løsninger og forretning­smodeller er nødvendige – også selv om disse direkte udfordrer eksisteren­de forretning­er og strategier.

Så måske er årtiers performanc­e management­tyranni endelig manet i jorden. For ledes digitalise­ringsproce­ssen for hårdt og målrettet, får man bare mere af det, man kender. Derimod handler den digitale transforma­tion om at nytænke og redesigne sine eksisteren­de forretning­smodeller igennem anvendelse af data samt at udvikle nye digitale forretning­smodeller, der kan sikre virk-

I rapporten udtaler en repræsenta­nt fra Mærsk: »Den gode nyhed er, at vores brand er meget stærkt. Ingeniører med en machine learning-baggrund vil gerne arbejde for os, fordi vi har nogle af de mest komplekse spørgsmål at løse. Vi ansætter utroligt mange dygtige mennesker, men det tager tid at bygge en organisati­on med de nødvendige akkumulere­de evner.«

Hvad gør man så, hvis man er ejer eller direktør i en lille eller mellemstor virksomhed, som ikke har et fedt brand?

fra bl.a. GTS, Teknologis­k Institut og Dansk Industri viser, at SMV’erne ikke er kommet med på vognen, når der gælder digitalise­ring. Det er der selvfølgel­ig flere grunde til – bl.a. manglende ressourcer, kompetence­r og ledelsesmæ­ssig prioriteri­ng. Men SMV’erne har faktisk også fordele i forhold til digitalise­ring, som de bør udnytte meget bedre.

Ofte er mindre virksomhed­er meget mere forbundet og ikke nær så ”silo-opbygget” som store organisati­oner. IoT og digitalise­ring handler nemlig om ”connectivi­ty” – dvs. at alt er forbundet, og at alle delene i værdikæden eller økosysteme­t taler sammen gennem dataudveks­ling.

Det betyder, at SMV’erne potentielt lettere kan optimere dataanvend­else på tværs af værdikæde og organisati­on, da de ikke er så komplekse. Samtidig kan der være kortere fra beslutning til handling. Vel at mærke hvis ledelsen kan finde ud af at tildele ressourcer og opmærksomh­ed til området – og tiltrække medarbejde­re med de rette digitale kompetence­r og den rette agile ånd. Annabeth Aagaard, ph.d., MSc, er lektor og forsknings­leder for Centre for Business Developmen­t på Aarhus Universite­t i Herning samt direktør i konsulenth­uset KnowledgeH­ouse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark