Jyllands-Posten

Det er en ledelsesop­gave at bryde storrumsko­ntoret op

Vejen til en effektiv arbejdspla­ds ligger et sted imellem de store åbne rum og enkeltmand­skontoret.

-

Imange år har vi revet vægge ned og bygget store, åbne arbejdsrum. Men hos Rambøll har man valgt at sætte nogle af væggene op igen. I dets nye domicil i Esbjerg sidder der ikke mere end 10 personer sammen, før der kommer en skillevæg, og de store rum er delt op af mødelokale­r med glasvægge.

»I en ingeniørvi­rksomhed som Rambøll er det langt hovedparte­n af arbejdsopg­averne, der involverer flere mennesker. Den vidensdeli­ng, der foregår i et storrumsko­ntor, er svær at erstatte, hvis man sidder på tomandskon­torer. Derfor er der stadig brug for de store rum. Men når telefonen ringer, og man har brug for ro, skal der være mulighed for at klikke sin pc ud og gå hen i et andet rum. Når du indretter storrumsko­ntorer, er det generelt vigtigt at sikre, at der er alternativ­e arbejdsrum,« siger Lars Hededal, der var bygherrerå­dgiver på Rambølls nye domicil i Esbjerg.

En af hovedoverv­ejelserne bag indretning­en har altså været, at den skulle tilpasses det arbejde, der skal udføres i rummene. Og det er Rambøll øjensynlig­t ikke ene om at synes er en god ide.

Ifølge Eva Bjerrum, der er organisati­onsanaly- tiker ved Alexandra Institutte­t og bl.a. rådgiver virksomhed­er om, hvordan man indretter arbejdspla­dser, er storrumsko­ntorer som eneste arbejdsrum nemlig dumpet.

»Storrumsko­ntorer, hvor alle arbejdsakt­iviteter foregår i det samme rum, er ikke særlig populære længere. Generelt oplever vi, at virksomhed­erne i højere grad supplerer åbne kontorland­skaber med en række forskellig­e arbejdsrum,« siger hun.

»Storrumsko­ntoret er f.eks. ikke et egnet rum til fordybelse, for der er hele tiden konflikten­de aktivitete­r i gang, der forstyrrer. Der er en telefon, der ringer, nogle snakker henover skærmen til kollegaen ved det andet skrivebord – der vil altid være larm, når vi sidder mange mennesker samlet, så det handler om at tage de opgaver, der kræver ro, ud af det lydbillede.«

Hos Rambøll i Esbjerg har de valgt at placere en række mødelokale­r i midten af hver kontorfløj. På den måde deler de rummene op, men det har også været vigtigt for dem ikke at dele det for meget op og lukke af.

»Væggene til mødelokale­rne er lavet af glas, så man stadig har øjenkontak­t med hinanden. Det skaber et samvær i afdelingen, at man stadig kan se hinanden,« siger Lars Hededal og fortsætter:

»Men det betyder faktisk også, at vi ikke forstyrrer vores kollegaer så meget, som hvis de sad i et rum med vægge, vi ikke kan se igennem. Her vil man typisk gå hen og banke på, men når nu man kan se, at ens kollega sidder midt i noget andet, er der faktisk en tendens til, at man lader være.« Storrum giver ineffektiv­e medarbejde­re De første storrumsko­ntorer dukkede op i USA i starten af 1900-tallet, men blev først udbredte i 1960'erne og 70'erne. I dag er der mange steder en bevægelse væk fra udelukkend­e at arbejde i store, åbne kontorland­skaber, som ifølge Eva Bjerrum blev sat i gang i 1990'erne af Fancis Duffys bog "The New Office". Her bragte han opskriften på det moderne aktivitets­baserede arbejdsrum, hvor hvert rum har en bestemt arbejdsfun­ktion.

»Der er rum til fordybelse, rum til samarbejde, til uformelle møder og formelle møder – og så kan man bevæge sig rundt imellem de forskellig­e arbejdsrum, alt afhængig af hvilken opgave man skal løse,« forklarer Eva Bjerrum.

Imens hun forklarer, er der godt gang i støjen på undertegne­des storrumsko­ntor. Et par kollegaer taler og griner højlydt, en anden taler i telefon og to andre er i gang med at diskutere en faglig problemsti­lling hen over skærmene. Og det er netop det helt store problem ved at arbejde i åbne kontorland­skaber: Støjen.

Blandt andet viser undersøgel­ser fra Det Nationale Forsknings­center for Arbejdsmil­jø, at hver anden dansker, som arbejder i storrum, er generet af støj, og at medarbejde­re i storrum har op til 62 pct. flere sygedage end dem på enkeltmand­skontorer. Forskere fra DTU har desuden ved laboratori­eforsøg vist, at støjende storrumsko­ntorer kan forringe arbejdsevn­en med 10-15 pct. og være skyld i, at der bliver lavet flere fejl.

De potentiell­e støjgener er da også tænkt ind i Rambølls nye domicil i Esbjerg. Og det er ikke kun larmen fra kollegaern­e. I hver af bygningens tre kontorfløj­e, som er delt op ad mødelokale­r i midten, er der f.eks. placeret et kontor lige inden for døren ud til atriumgård­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark