Jyllands-Posten

Du er ikke en født leder

Ledelse er sjældent et naturtalen­t, som du kan kultivere gennem livet. Det er hårdt arbejde, og det kræver uddannelse, uddannelse, uddannelse. Lederrolle­n kan forvaltes på flere måder. Her er det adm. direktør i Gorm’s Pizza, Anders Kjørup, der giver en h

-

Selfmade men. Ifølge Per Nikolaj Bukh, professor i organisati­on og ledelse på Aalborg Universite­t, hører de til sjældenhed­erne. På trods af ordets popularite­t. Det er dog også de færreste topchefer, som har tillært sig god ledelse blot ved at arbejde sig op til stillingen.

»Man er nødt til at fokusere på, hvad ordet ledelse egentlig står for. På den ene side er det en jobfunktio­n. For at bestride den jobfunktio­n kræves der nogle ting, som du kan erhverve dig via en uddannelse. På den anden side læser man ikke bare en bog og går hen og bliver topchef.«

For at være en god leder skal man have karisma, et analytisk overblik og være i stand til at koordinere, organisere og træffe en række beslutning­er for, hvordan en virksomhed eksempelvi­s skal indrette sin økonomiske styring.

»Du skal kunne så mange ting, som man næsten kan sige sig selv, at du ikke er født til at evne,« forklarer Per Nikolaj Bukh. Uddannelse er nøglen Selv om du som leder skal være født med evner til rent faktisk at kunne lede en gruppe mennesker mod et fælles mål, kan du også ved hårdt arbejde erhverve dig en lang række personlige og profession­elle egenskaber for at blive den bedst mulige leder.

»At være leder handler om at kunne få mennesker til at gøre ting, de ikke ville have gjort af sig selv. Hvis de gjorde det af sig selv, så ville der ikke være brug for ledere. Det indebærer nogle gange, at du skal have mennesker til at slide hårdt i det for en idé,« siger Per Nikolaj Bukh.

Ifølge professore­n er de fleste topledere utroligt veluddanne­de. Og man kan derfor også forvente, at virksomhed­er i fremtiden vil kræve store mængder efteruddan­nelse.

»Du er nødt til at have analytisk kraft, så du har kapacitet til at tage beslutning­er på vegne af virksomhed­en. Det kræver en faglig indsigt, som du får gennem uddannelse. For mig er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt du skal være veluddanne­t, men mere om, hvornår du skal tage de forskellig­e uddannelse­r,« siger han.

»Jeg tror på, at man skal tage lidt ad gangen. Man er nødt til at skaffe sig praktisk erfaring hen ad vejen for at drage nytte af sin uddannelse.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark