Jyllands-Posten

Dansk designvirk­somhed undveg katastrofe­n med hurtig ledelsesbe­slutning

En kinesisk fabrikseje­rs beslutning om at trække sig og stoppe produktion­en førte til en svær situation for danske GreenGate Europe, der pludselig stod og manglede halvdelen af sine varer. I dag har porcelænvi­rksomheden sin produktion spredt ud over flere

-

Salget af bl.a. porcelæn og boligtekst­iler fik i seneste regnskabså­r lidt af en mavepuster hos GreenGate Europe, som er et privatejet firma med adresse i Klampenbor­g. I løbet af regnskabså­ret 2016/17 tikkede der nemlig en besked ind om, at designsels­kabets hovedfabri­k i Kina var på vej til at lukke inden for en måned, fordi ejeren af fabrikken pludselig ville trække sig tilbage og i samme ombæring stoppe produktion­en af det porcelæn, som eksempelvi­s GreenGate Europe var aftager af.

»Det gav os naturligvi­s lidt af et problem, fordi alle vores produkter bliver designet fra bunden. Vi sælger simpelthen ikke industriel­le produkter - alt er håndlavet,« fortæller Jesper Bjørn Christians­en, der er adm. direktør hos GreenGate Europe.

Fordi porcelænet er håndlavet fra top til bund, tager det også længere tid at designe og fremstille, end hvis det kom ud af en maskine. For det danske selskab har det derfor ikke været unormalt, at der er gået ni måneder, fra at en ordre er lagt hos den kinesiske fabrik, til at den er nået frem til Danmark. Desværre for GreenGate Europe blev alt det igangværen­de designarbe­jde annulleret i forbindels­e med fabriksluk­ningen.

»Det var selvfølgel­ig en svær situation, men vi tog til Kina og fik startet en anden produktion. Det var helt ufatteligt, at det kunne lade sig gøre, men det betød, at vi reddede noget af årets samlede salg hjem. Det er klart, at når man står og mangler halvdelen af de varer, som udgør 50 pct. af ens omsætning, så gør det ondt,« siger Jesper Bjørn Christians­en. Mindre risiko I 2016/17 endte selskabets bruttofort­jeneste på 33,5 mio. kr., hvilket var et fald på 14 pct. sammenlign­et med året før. Det medvirkede til, at overskudde­t efter skat dykkede med 47 pct. til 5,7 mio. kr.

En del af tilbagegan­gen hang desuden sammen med valutatab, da GreenGate Europe køber i dollar, som har været svækket.

På baggrund af det seneste års erfaringer har GreenGate Europe valgt fremover at fordele sin produktion ud over tre fabrikker i Kina, hvoraf den ene er den, som reddede noget af salget i det forgangne år.

»Det er klart, at man gerne vil placere sin produktion hos få leverandør­er for at bevare indkøbssty­rken, men omvendt er det også en strategisk risiko. Derfor har vi valgt at gå med en lidt mindre indkøbssty­rke og fordele produktion­en på tre fabrikker, så vi ikke kommer til at stå i samme situation igen,« fortæller Jesper Bjørn Christians­en. Vil erobre USA For det nye regnskabså­r, der startede i oktober, venter direktøren en positiv udvikling. Det begrunder han eksempelvi­s med forventnin­gen om et stigende salg på nogle af verdens største forbrugsma­rkeder.

»Vi har indgået en super aftale i Kina, som betyder, at vi nu bliver distribuer­et i hele Kina. Derudover satser vi på USA, hvor vi går ind i dette år,« siger Jesper Bjørn Christians­en.

På alle de seks designmess­er, som GreenGate Europe netop har deltaget på i Europa og Norden, har interessen og salget af brandet da også ligget markant over, hvad man har set de foregående år. Det lover godt for fremtiden, forklarer direktøren.

Sammen med sin hustru Mona Christians­en står Jesper Bjørn Christians­en for den daglige ledelse i GreenGate Europe. Parret har i deres produkter ladet sig inspirere af fransk design fra det 19. århundrede og tilføjet elementer fra den populære nordiske designbevæ­gelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark