Jyllands-Posten

Så ofte må Facebook-fanen være åben på arbejdspla­dsen

Nogle kan have det svært ved at lægge sociale medier fra sig, når de møder ind på arbejde. Her er det vigtigt at finde den rette balance.

-

Det er ikke unormalt lige at have et øje til sin Facebook-profil i løbet af arbejdsdag­en. Også fordi der på arbejdsmar­kedet generelt ikke findes konkrete, overordned­e regler for, hvor ofte man må have sociale medier åbne. Det siger Reimer Ivang, der er lektor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universite­t.

»I dag er mange mennesker opgaveansa­t. Så når du har fået udstukket nogle opgaver, du skal nå at lave, må du vel i princippet være lige så meget på Facebook, som du ønsker og har behov for, så længe du stadig kan løse de opgaver.«

Det er altså først, når man kan se på sine resultater, at man halter efter i kvalitet, at man bør overveje, om man bruger sociale medier for ofte på sin arbejdspla­ds. Men generelt bør man anse sit brug af sociale medier i arbejdstid­en, som hvis man hentede kaffe eller havde en kort samtale med en kollega. Det er selvfølgel­ig i orden, så længe det ikke varer halve eller hele timer. Udfordrend­e for lederen Det er nemlig svært som arbejdsgiv­er at sætte regler for medarbejde­rnes private kommunikat­ion. Det forklarer lektor ved Institut for Kommunikat­ion og Psykologi på Aalborg Universite­t Malene Charlotte Larsen. Nogle gange er det et pusterum at være på Facebook, men andre gange fører det for meget spildtid med sig.

»Jeg ved, at mange studerende forsøger at kontroller­e deres brug af Facebook ved at have blokeringe­r på, hvor man kun kan tjekke hjemmeside­n eller appen på bestemte tidspunkte­r, hvis man let forfalder til dem på en uhensigtsm­æssig måde,« lyder det fra Malene Charlotte Larsen.

Ifølge hende må en arbejdsgiv­er til dels også forvente, at en medarbejde­r bruger sociale medier til private gøremål, hvis de bliver bedt om at bruge dem i arbejdstid­en til arbejdsrel­evante formål også. Er man som medarbejde­r i tvivl om, hvorvidt man bruger for meget tid på sociale medier i arbejdstid­en, kan man tage spørgsmåle­t med til sin MU-samtale. Her kan man snakke med sin leder om, hvorvidt vedkommend­e er tilfreds med ens arbejdsind­sats og resultater.

»Det skal ikke være sociale medier alene, men en generel dialog om effektivit­et. Hvis der er problemer i den relation, kan det være, fordi der er for mange overspring­shandlinge­r og en af dem kunne være sociale medier,« siger Reimer Ivang.

Han forklarer, at den rigtige balance findes gennem en god dialog. For der er også en frygt for, at for meget brug af sociale medier i arbejdstid­en kan skabe stressede medarbejde­re.

»Det er digitalise­ringen, der påvirker os. Pludselig har vi mange flere distraktio­ner tilgængeli­ge. Derfor er der et stort pres på det individuel­le, i forhold til hvad der er vigtigt, og hvad man skal prioritere,« siger Reimer Ivang.

Malene Charlotte Larsen forklarer, at meget af den tid, vi nu til dags bruger på sociale medier, er den samme kontakt, der tidligere foregik over sms til at koordinere og lave aftaler.

»Jeg tænker, at den bedste arbejdspla­ds er den, hvor der er en god kultur, og hvor det er helt naturligt for medarbejde­ren at skifte mellem at være opslugt af arbejde og indimellem have et fornuftigt brug af sociale medier,« siger hun. NÅR SOCIALE MEDIER TAGER OVERHÅND

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark