Jyllands-Posten

Ølvogne og ølsmagning

-

Takket være lån af en stor privat samling af ølvogne i skala 1:87 kan Modelbane Europa i Hadsten præsentere en helt ny udstilling af omkring 100 forskellig­e eksemplare­r. Udstilling­en åbner i dag lørdag.

»Ølvogne er blevet et samlerobje­kt for mange modeljernb­anefolk, nok fordi vognene ofte er farvestrål­ende og let genkendeli­ge, fortæller en af arrangører­ne, Torsten Olesen.

»De mange vogne vil være at se i små landskaber, i montrer og i særlige øltog på vores baner.«

Øl blev en stor transporta­rtikel for jernbanern­e, efterhånde­n som banenettet udvidede sig i hele Europa i sidste halvdel af 1800-tallet. Det gav bryggerier­ne mulighed for at sælge deres varer i et meget større område. I Danmark så de to københavns­ke bryggerier Carlsberg og Tuborg muligheder­ne allerede omkring 1880 og voksede hurtigt til at blive landsdække­nde. For 50 år siden var deres let genkendeli­ge ølvogne den største flåde af private vogne hos DSB og en fast del af næsten alle godstog.

Til indvielsen af øltogsudst­illingen har togfolkene inviteret Vissing Bryggerlau­g, så der er også mulighed for en snak om kunsten at brygge kvalitetsø­l for små penge hjemme i sit eget bryggers.

Der vil være smagsprøve­r på forskellig­e øltyper og lidt tapas til at nyde indimellem.

Desuden deltager den nystartede butik for ølentusias­ter JM Bryg, Vissing, der er startet af to af bryggerlau­gets medlemmer. De medbringer forskellig­t udstyr til hjemmebryg­ning, så man kan se, hvad der kræves for at starte ens eget ”bryghus”.

Favrskov:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark