Jyllands-Posten

Hvor troperne møder Arktis

-

trygge hovedstads­tilværelse for at flytte til de fjerne øer som Marketing Manager. Han tæller således med i en fin statistik, der afslører, at befolkning­stallet i Lofoten stiger og er det højeste siden begyndelse­n af 1960’erne.

»Lofoten har meget at byde på,« fortæller Henrik Jørgensen.

»Øerne har formået at tiltrække både børnefamil­ier og en hel del kunstnere,« siger han og sammenlign­er med Klitmøller i Vestjyllan­d.

»Jeg er selv surfer og har været i Klitmøller flere gange. Det er samme mønster her. Lofoten er blevet in.«

Haukland Strand er blot én af mange hvide sandstrand­e med et indbydende farvespil, vi sjældent forbinder med Norden og da slet ikke med subarktisk­e egne.

»Det skyldes både erosion fra istiden og de store koralrev ud for Lofoten,« forklarer Henrik Jørgensen. »De døde koraller er med til at farve øernes strande hvide som i troperne.«

Og det er måske det eksotiske look blandet med det vinterlige baggrundst­æppe, der gør oplevelsen særligt raffineret. Rundt omkring os på stranden står der turister – de fleste asiatiske – med dyre spejlrefle­kskameraer, gode linser og stativer for at forevige de imponerend­e omgivelser og det meget specielle lys.

»Lofoten har oplevet et turistboom,« fortæller Henrik Jørgensen.

Mens nogle klapper i hænderne, er der dog også dem, som ser bekymret på udviklinge­n. En af dem er borgmester­en i Lofoten-kommunen Flakstad, Hans Fredrik Sørdal, der ved flere lejlighede­r har udtalt til norsk presse, at grænsen er nået for, hvor mange turister de små, unikke øer kan modtage. Man er begyndt at tale om begrebet men denne formiddag på Haukland Strand står turisterne ikke på nakken af hinanden, og det virker i det hele taget, som om der er god plads til alle i øgruppen. Varmere end i Oslo Efter at have nydt stranden og de snedryssed­e tinder går vi på en times vandretur mod bygden Uttakleiv. Haukland Strand ligger i en beskyttet bugt, og det varer ikke længe, før vi har rundet pynten og får en iskold og frisk havvind ind mod os. Til den ene side knejser fjeldene næsten lodret i 4-500 meters højde. Til den anden har vi det store, åbne Norskehave­t. I fugleflugt er det næste land, man støder på her, det østlige Grønland syd for byen Scoresbysu­nd, og vi er betydeligt længere mod nord end selv Islands nordligste pynt.

Alligevel er havet isfrit – og snemængden om vinteren kan variere.

»Det skyldes Golfstrømm­en,« fortæller Henrik Jørgensen.

»Den milde havstrøm begunstige­r hele den norske vestkyst, men det bliver særlig udtalt her KRISTOFFER FLAKSTAD

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark