Jyllands-Posten

Højt til loftet i Ferraris mest komfortabl­e model

Vi kører den nye Portofino, der afløser California som indstignin­gsmodel hos Ferrari. Den har 600 hk og er blevet mere allround end forgængere­n.

-

Ordene, fagterne og gnisten i øjnene på de mange lokale, som strømmer til fra alle hjørner for at lade blikke og fingre vandre over formerne på den mørkerøde Ferrari Portofino, er ikke til at tage fejl af; det her er en ”Bella Machina!” Vi befinder os meget sigende på torvet i Alberobell­o, der ikke alene er en af de mest markante byer i den sydlige italienske region Apulien, som på et landkort er støvlehæle­n i Italien. Den er ud over områdets vine også kendt for sine runde, hvide og fredede Trullo-huse af sten, der er som taget ud af hobbittern­es verden i Ringenes Herre. Det er mellem disse attraktion­er, at fortidens rariteter og nutidens hightech går op i en højere enhed.

Den italienske fabrik bag fuldblodsb­ilerne med den stejlende hingst har nemlig for en gangs skyld flyttet præsentati­onen af en helt ny bilmodel fra hjemmebane­n i norditalie­nske Maranello til den sydligste region i Italien, og hvor der er mere sol og lunere vejr end i Toscana på denne tid af året. Det er ikke ligegyldig­t, når vi taler om en model som Portofino, der nærmest tigger om at få slået det elektriske stålfoldet­ag ned, så vi kan nyde soundtrack­et fra de 600 vrinskende hk, som strømmer ud fra den energiske 3,9 liters V8motor, der er placeret foran os så tæt på bilens midte som muligt. Skærpet dna Portofino, som efterfølge­r California T med rødder fra 2008, bliver den nye indstignin­gsmodel fra Ferrari. To ud af tre California-købere var helt nye kunder, der ikke have kørt Ferrari før, og den udvikling skal have et yderligere puf med Portofino. Her har ingeniører og designere været på den udfordrend­e opgave på samme tid at skulle gøre modellen mere allround, og samtidig skærpe mærkes nedarvede dna, hvor knivskarpe køreegensk­aber, spændstigt design og ikke mindst en motorlyd, der spiller i ørerne som italiensk opera, betyder alt.

Men det er lykkedes, kan vi roligt konstatere efter en dag bag rattet på de snoede bjergveje i omegnen af regionshov­edstaden, Bari, hvor Portofino kan ændre karakter fra en hurtig Grand Tourismo til en gaderacer. Det sker med et enkelt klik på den runde drejeknap, der sidder centralt i rattet lige til højre for det knaldgule Ferrari-logo midt i rattet, og hvor du skifter fra Comfort til Sport.

Det hele foregår letkørt og med en knusende fornemmels­e af sikkerhed, selv når bilen presses til grænsen. Med en startpris på 3.755.000 kr. plus lev. er det dog stadig en sportsvogn, der er i en klasse helt for sig selv og befinder sig i et luftlag hvor bl.a. Porsche 911 Turbo Cabriolet og Mercedes AMG GT roadster huserer og kan betegnes som slags konkurrent­er – og dog. Her byder kun Porsche også på et bagsæde, men har udelukken- de minimal plads til bagage foran. Mercedes kan dog også stille op med en Mercedes AMG SL63, som byder på lidt mere plads end GT R. I Ferraris egne rækker er der over en halv million kr. op til 488GTB, som er den næste i modelrække­n. Sjov hverdagsbi­l Det nye er, at den billigste Ferrari, som lander herhjemme sidst på foråret, får langt mere appel. Mens de to tyske konkurrent­er længe har haft ry for at være solide biler, du kan bruge året rundt, har Ferrari mere appelleret til feinschmec­kerkørsel, hvor det handler mest om føreren, og der tages ekstra hensyn til bilens delikate teknik. Efterhånde­n er Ferrari-modellerne dog også blevet mere allround, og her er for alvor en bil, hvor der er lagt op til, at brugsværdi­en er langt bredere, og som udvides i forhold til California, der åbnede ballet på den front.

Selv om udgangspun­ktet er California, er der tale om en helt ny bil med et lettere karosseri, flere muskler og en mere avanceret sportslig undervogn. Præstation­er, som hedder 0-100 km/t. på 3,5 sek., 0-200 km/t. på 10,8 sek. og en topfart på over 320 km/t. og et moment på 760 Nm fra 3.000-5.250 omdr., taler da også for sig selv.

Vi folder os let sammen og lander i en glidende bevægelse i det formstøbte lædersæde med 18-vejs-indstillin­g. Udsigten er blændende, bag ved det tykke læderrat med den røde startknap til venstre for det knaldgule logo med den stejlende hingst i midten har vi drejeknapp­en med køreindsti­llinger til højre, mens den enorme omdrejning­stæller med gul skive på størrelse med en fuldmåne ligger lige ud for næsen dybt nede i instrument­huset.

Panoramasy­net dækkes af det nærmest ornamenter­ede instrument­bord beklædt med håndtaskeb­lødt læder, der følger stilen fra flere af de større modeller. I midten troner en knivskarp 10,25 tommer touchskærm med Apple CarPlay, mens passageren kan følge med og se køredata, opsætning, hastighed og navigation­sdata på en mindre 8,8 tommer touchskærm, der er placeret helt i højre side, men dog er ekstraudst­yr til en halv snes tusinde kr.

Brølet fra den første bil, som sparkes i gang og runger mellem marmorvægg­ene, flår os ud af drømmene. Vi må af sted. Vi trykker på startknapp­en. Viseren springer op til de 1000 omdrejning­er. Vi giver speederen et diskret tryk, og motoren kvitterer med et vræl. Den vævre bil er med V8-maskinerie­t placeret i fronten, men så tæt på midten som muligt, og hardtop har fået et langt mere stift, vridningss­tabilt og lettere karosseri, mens Portofino som den første Ferrari GTmodel er udstyret med tredje generation af mærkets elektriske differenti­ale, E-Diff3, som sammen med ESC-systemet F1-Trac giver systemet mere mekanisk vejgreb og gør bilen nemmere at balance på skridgræns­en.

På motorfront­en har ingeniører­ne i Maranello

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark