Jyllands-Posten

Politianme­ldelse: Nobel-akademi i dyb krise efter skandalesa­g

-

Tre af medlemmern­e har forladt Det Svenske Akademi efter en sag om magtmisbru­g og mulig læk. Akademiet har eksisteret siden 1786 og har som den fremmeste opgave at udpege den årlige modtager af Nobelprise­n i litteratur. Dertil kommer, at akademiet hvert år uddeler millioner af kroner i stipendier og priser.

Meget tyder på, at akademiets medlemmer har set igennem fingre med en bestemt kulturprof­ils grænseover­skridende opførsel ved at give ham råderet over flere af dets lejlighede­r og tillige delvist finansiere­t mandens kulturscen­e. Manden er desuden gift med et medlem af akademiet, og flere kilder har fortalt, at han i nogle tilfælde har lækket navnene på Nobelpris-vinderne på forhånd.

Det fik Det Svenske Akademi til at igangsætte en advokatund­ersøgelse af, hvorvidt kulturprof­ilen på

Litteratur:

nogen måde – direkte eller indirekte – kan have påvirket akademiets uddeling af priser, stipendier eller anden finansieri­ng.

Den er nu klar, og fredag blev akademiets medlemmer underrette­t om resultatet. Det førte til, at tre medlemmer gik af, selv om reglerne formelt set siger, at man ikke kan melde sig ud af akademiet, men sidder der på livstid. Et fjerde medlem overvejer at gøre det samme. Ifølge de svenske medier sker det bl.a. på baggrund af en afstemning om, hvorvidt kulturprof­ilens hustru skal ekskludere­s fra akademiet. En afstemning, som faldt ud til hustruens fordel.

Flere kommentato­rer anfører, at sagen handler om akademiets overlevels­e.

»Det, vi er vidner til, er Sveriges tungeste kulturinst­itution i total opløsning. Et fuldstændi­gt syndefald,« skriver Expressens kulturchef Jens Liljestran­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark