Jyllands-Posten

Efter skandalen i Nobel-akademiet: Nu griber den svenske konge ind

-

Hvis man vil ud, skal man kunne komme ud. Det mener den svenske konge, Carl Gustaf, hvorfor han nu agter at ændre vedtægtern­e for Det Svenske Akademi, så det bliver muligt for medlemmern­e at forlade det. Det oplyser det svenske kongehus i en pressemedd­elelse.

»Jeg har til hensigt at supplere Det Svenske Akademis vedtægter således, at det gøres tydeligt, at det er muligt at forlade akademiet efter eget ønske. Den, som over mere end to år ikke har deltaget i arbejdet, skal endvidere anses for at have forladt akademiet, selv om medlemmet ikke officielt har anmodet om udtrædelse,« udtaler kongen. Meldingen kommer efter den seneste tids ballade, som har efterladt akademiet med blot 11 medlemmer mod normalt 18. Dermed kan det blive umuligt at udpege vinderen af Nobelprise­n i litteratur til oktober, da det kræ-

Skandalesa­g:

ver minimum 12 besatte stole, for at akadamiet er beslutning­sdygtigt.

I pressemedd­elelsen konstatere­s det da også, at »det antal medlemmer, som ikke deltager aktivt i akademiets arbejde, er nu så stort, at det for alvor risikerer akademiets muligheder for at fuldføre dets vigtige opgaver«.

Medlemmern­e bliver udpeget for livstid, og vedtægtern­e nævner ikke muligheden for, at man frivilligt kan melde sig ud, men det skal altså ændres nu.

Krisen i akademiet blev udløst af beskyldnin­ger fra 18 kvinder om overgreb fra kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault, som er gift med Katarina Frostenson, der indtil sidste uge var aktivt medlem af akademiet.

Katarina Frostenson blev tvunget til at trække sig. Det samme blev også akademiets permanente sekretær, Sara Danius.

Akademiet blev stiftet af den daværende konge i 1786.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark