Jyllands-Posten

Tidligere minister ville frelse verden med elbil

Hjemme hos generalsek­retær i Dansk Flygtninge­hjælp Christian Friis Bach har de to elbiler, en Ellert og en Renault Zoe. Generalsek­retær i Dansk Flygtninge­hjælp Christian Friis Bach er vild med elektriske biler. Lige nu rummer husstanden hele to elbiler.

-

Det hele startede med Brundtland­rapporten (FN’s rapport fra 1987 om bæredygtig­hed) og en hustru med bækkenløsn­ing. Derefter har familien de sidste godt og vel 25 år kørt elbil. Vi er på besøg hos generalsek­retær i Dansk Flygtninge­hjælp og tidligere udviklings­minister Christian Friis Bach for at få forklaring­en på, at han trods et FN-job tæt på bilindustr­ien stadig sværger til elektriske biler.

»Ja, det kan virke lidt underligt, men siden jeg var helt ung, har jeg været meget idealistis­k omkring det at frelse verden i forhold til miljøet. Det begyndte med Brundtland­rapporten, som gjorde et stort indtryk på mig – og så min kones bækkenløsn­ing.

Jeg ville ikke have bil, da jeg mente, at vi fint kunne klare os med cykler. Men jeg endte med at købe en brugt Ellert til min kone. Hun blev rasende og ville ikke have den, men det blev begyndelse­n til flere elbiler,« forklarer han. En teknisk skuffelse ernes fortræffel­igheder, skinner det alligevel igennem, at konstrukti­onen var så elendig, at bilen nærmest var ubrugelig i regnvejr.

»Den duggede til på få sekunder, og så måtte man åbne vinduet oppe over hovedet for at kunne se bare lidt. Det betød imidlertid, at man blev drivvåd. Resultatet var, at min kone måtte have regntøj på for at køre børnene i institutio­n. Og med vinduesvis­ker og varmeappar­at blev rækkevidde­n kun 10-15 km på en opladning.«

Fascinatio­nen og ønsket om at ’’frelse verden’’ var så stærk, at familien en enkelt gang kørte i den lille elbil til Oslo, hvor den desværre kom fuldstændi­g til kort, idet den kun kunne køre ganske få kilometer, før stigninger­ne nord for Oslo havde tappet batteriet helt. Arbejdet med biler I sit profession­elle virke var Christian Friis Bach en overgang meget tæt på bilbranche­n som underdirek­tør for UNECE i Bruxelles. Organisati­onen under FN står blandt andet for standardis­ering af bildele (E-numrene) og generel sikkerhed for alverdens trafikante­r. Her var han på nippet til at investere i en Tesla, men kunne ikke få en ladestande­r og endte med en snusfornuf­tig Volvo V40, som på det tidspunkt var blandt verdens mest sikre biler og blandt dem med laveste udledning af CO2. Erfaringer­ne med den første elbil var trods alt så positive, at familien straks slog til, da projektet Better Place rullede ind over Danmark i form af Renault Fluenze Z.E. med udskifteli­gt batteri. »Da så jeg lyset igen, for jeg troede virkelig på idéen med at skifte batteriet. Renault Fluenze var

 ?? Fotos: Jens Høy ??
Fotos: Jens Høy

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark