Jyllands-Posten

BMW’s nye X3 napper storebror i hjulkasser­ne

BMW X3 er en klassisk SUV, men alligevel strammet op med lidt mere sportslige linjer. Generelt er det en virkelig vellykket bil. X3 er den klassiske SUV med god plads, høj komfort og firehjulst­ræk, som kan forcere de fleste forhindrin­ger. Den seneste gene

-

Faktisk er det ikke engang 20 år siden, BMW lancerede den første model med efternavne­t X. Det var i 1999, vi så den store X5, der var fabrikkens første forsøg i SUV-genren. Vognen blev en stor succes

Så hvorfor ikke lave en light-udgave til lidt tyndere tegnebøger? funderede BMW’s chefer. Og som tænkt, så gjort. En mini-X5, kaldet X3, så dagens lys i 2003. Den blev hurtigt anerkendt som en Mister Swing King med henvisning til dens fremragend­e køreegensk­aber, men også kritiseret for en alt for hård undervogn, ringe materialek­valitet og for lidt plads. Det meste blev der rettet op på i afløseren fra 2010, men det er nu alligevel først med den helt nye tredje generation, som vi tester, at bilen er blevet tilnærmels­esvis perfekt.

Designet minder om storebror X5, altså med BMW-klassiske SUV-former. Karrosseri­et er vokset fem cm i længden, mens selve platformen er en forkortet udgave fra 5-serien. Det betyder også, at X3 i gennemsnit har tabt 55 kg. Lækker motor Det betyder nu ikke det helt store for præstation­erne i vores testbil, xDrive30d, med en sekscylind­ret dieselmoto­r og 265 hk. Et tungt punch på speederen, og du kunne lige så godt befinde dig i en rumfærge.

Jo flere omdrejning­er, desto mere myndigt brummer den sekscylind­rede dieselmoto­r med 265 hk.

Det her er speed for chefen, eller hvem der nu måtte være i markedet. Vel at mærke med hele den pukkelrygg­ede om bord.

De seks cylindre gør, at den lyder veloplagt og sportslig. Både inde og ude hører man, at der er tale om sexet mekanik. Man skal dog muligvis have en cheftitel af en vis kaliber, for helt billig er den nye X3 ikke.

Prisen på X3 starter ved 653.000 kr. eller 559.000 kr. i beskatning­smæssig værdi for en X3 xDrive20d aut. med 190 hk diesel. Prisniveau­et er mere eller mindre på niveau med konkurrent­erne: Alfa Stelvio, Audi Q5, Jaguar F-Pace, Mercedes GLC og Volvo XC60.

Testbilen med den store dieselmoto­r koster fra 720.000 kr. med en skatteværd­i ved erhvervsle­asing på 619.000 kr. Det er klart værd at overveje den forholdsvi­s beskedne merpris for den sekscylind­rede dieselmoto­r. Med 620 Nm i drejningsm­oment kan man trække selv store campingvog­ne, bilen er godkendt til at trække anhængere op til 2.400 kg.

Alle modeller har den meget fine ottetrins automatgea­rkasse som standard.

Til gengæld skal man investere i udstyrspak­ker, før automatisk nødbremse er med om bord. Det er en ommer, BMW. Den største pakke til 44.000 kr. har så også en glimrende køreassist­ent, der under visse omstændigh­eder gør det muligt at slippe rattet i en snes sekunder, og adaptiv fartpilot, mens det også kan gøres med andre, mindre ambitiøse pakker fra 17.000-23.000 kr.

Generelt er X3 vokset, så den næsten er så stor som første generation, X5. Det betyder, at der er virkelig god plads på bagsædet, der endda rummer tre voksne i en snæver vending. Bagagerumm­et er også godkendt med sine 550 liter og er overrasken­de regulært i sin udformning, så det er let at pakke og udnytte.

Foran sidder man nok højt, men alligevel sportsligt, som det forventes i en BMW. Interiøret minder også om det, vi kender fra de øvrige nye modeller fra fabrikken i München, men man skal betale 44.000 kr. ekstra for den store skærm i testbilen, for standardud­styret omfatter kun en lille 6,5 tommer af slagsen. Den kan dog sagtens være merprisen værdig, for den er trykfølsom, men kan også betjenes via en drejeknap og indeholder en stor navigation­spakke.

Vores testbil er generelt spækket med ekstraudst­yr, bl.a. en såkaldt M Sport-pakke til 108.000 kr. med LED-forlygter, variabel sportsstyr­ing, sportsauto­matgear, skifte-paddles på rattet, stof/ læder på sæderne, M letmetalfæ­lge på 19”, sportsunde­rvogn og en række kosmetiske ændringer. Sammen med panoramata­g og en række andre ting bringer det prisen op på 1.013.000 kr.

Men lad os komme ud at køre. Tyskerne lægger ikke skjul på, at X3 fortsat er lavet til at køre i cirkler om konkurrent­erne. X3 indfrier umiddelbar­t løfterne. Skal der køres hobbyrally på de små sogneveje, kan klassekamm­eraterne ikke følge med. Den kører næsten lige så godt som en BMW-personbil.

Der er også et ganske avanceret firehjulst­ræk, selv om den højbenede terrænbetv­inger er mere til onroad, frembrusen­de adfærd end til grisede angreb på jordveje og græsmarker. Konklusion BMW har tilført klassen mere power og prestige. Og med den seneste X3 et niveau, som gør den til en skarp udfordrer i klassen. Priserne er som udgangspun­kt konkurrenc­edygtige, men løber hurtigt op, hvis bilen både skal se rigtig ud og have det nyeste udstyr.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark