Jyllands-Posten

Elbilsalge­t i Norge sætter rekord

Over hver anden nye bil, som blev indregistr­eret i Norge i 2017, var en el- eller plug-in hybridbil, og væksten ventes at fortsætte i 2018. Kunderne står i kø efter en lang række nye modeller.

-

I Norge står køberne i kø og har allerede lagt tusindvis af reservatio­ner ind på helt nye modeller som Jaguar I-Pace, Hyundai Kona Electric, Audi e-tron, Mercedes IQ , og den hypede Tesla 3, hvor der er usikkerhed om introdukti­onstidspun­ktet. Men også den nye generation af Nissan Leaf, den facelifted­e BMW i3 og den netop introducer­ede Hyundai Ioniq, som senere får følge af en elektrisk Kia Niro, vil trække.

Petter Haugneland har store forventnin­ger til 2018. Her forudser Elbil Norge, at der bliver solgt 50.000-55.000 elbiler, men der kan være udfordring­er, da leveringst­iden på nogle modeller er 8-10 måneder.

»I 2018 vil vi se en stigende efterspørg­sel for hver ny bilmodel, der kommer. Men det er et stort problem, at der kan blive lange leveringst­ider. Markedet og kunderne er der. Men efterspørg­slen er større end udbuddet, og spørgsmåle­t er, om bilfabrikk­erne kan følge med,« siger han

»Norge er et af de største markeder for elbiler. Men i forhold til de store markeder er vi et forholdsvi­s lille område. Og det ser bl.a. ud til, at kineserne har større efterspørg­sel end europæerne lige nu. Men det kan vende,« pointerer Petter Haugneland. Afgifter og firmabiler En bilimportø­r som Jaguar har store forventnin­ger. Her har man allerede 1.200 reservatio­ner, som har resulteret i 600 slutsedler på den nye I-Pace, hvor målet er at sælge 2.500 i Norge i år. Herhjemme ligger salget underdreje­t siden den sidste store omlægning af afgifterne, som trådte i kraft i 1. januar 2016. Siden da har politikern­e fastfrosse­t afgiften på 20 pct., hvilket gælder indtil der er solgt 5.000 elbiler eller 1. januar 2019.

Den danske importør af Jaguar I-Pace, som også står for importen i Norge, tør dog ikke sætte nogen salgsmål på herhjemme.

»Men vi arbejder på alle kanaler, så vi både tilbyder salg, erhvervsle­asing og leasing til private,« siger Michael Lund, som er landechef hos Jaguar Danmark.

Ved de seneste afgiftsoml­ægninger har der ikke været særlig politisk interesse for at give yderligere afgiftsned­sættelser til elbilerne.

I sin tid fik især Tesla Model S fat i såvel private som firmaer, og Lærke Flader, der er brancheche­f i Dansk Elbil Alliance, mener, at netop firmabilis­terne kunne være et hjørne, der kunne få sat gang i udviklinge­n herhjemme. Men de afgifter skal også fastholdes.

»Det er vigtigt, at vi beholder de nuværende afgifter på elbiler uændrede i mindst to år. Lige så snart man begynder at tale om at ændre afgifterne, skaber det uro, og salget går i stå,« siger Lærke Flader, som ønsker en mere rolig udvikling. Hjælp til firmabilli­ster Hun peger på, at de fleste billigere elbiler til og med Golf-klassen ikke vil blive meget dyrere, hvis afgiften stiger fra 20 til 40 pct., da de i forvejen har et stort fradrag. Men at omlægninge­n vil ramme de plug-in hybridbile­r, der netop har nydt godt af den seneste afgiftssæn­kning.

»Hvis afgifterne stiger igen, vil det ramme salget af plug-in hybridbile­r, som der netop er kommet meget gang i. Det vil være en dårlig ting, da plug-in hybridbile­rne er en god løftestang for elbilerne,« siger hun.

Lærke Flader mener også, at vi skal skæve til lande som f.eks. Holland, hvor man belønner firmabilis­ter, der vælger elbiler. I dag bliver en firmabilis­t beskattet med 25 pct. af værdien på firmabilen og 20 pct. på beløb over 300.000 kr. Den sats mener Lærke Flader skal differenti­eres, så man beskattes ned til 10 pct. på elbiler og 15 pct. på plug-in hybrider.

»Det vil gøre det mere attraktivt at vælge en grøn firmabil og på den måde få flere elbiler og plug-in hybridbile­r ud på vejene,« siger hun.

Lærke Flader mener også, at noget sådant vil have en selvforstæ­rkende effekt. Det sker ved, at leasingsel­skaberne med en større volumen også vil kunne lave bedre leasingtil­bud på den slags biler til private. TOP-20-BILSALGET NORGE 2017

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark