Jyllands-Posten

Modarbejd stress på arbejdet mere effektivt

Afslapning virker som en oplagt måde at håndtere stressfakt­orer på arbejdspla­dsen på, men det er ikke det mest effektive, viser nyt studie. Et nyt studie fra University of Michigan publiceret i Journal of Applied Psychology viser, at det er en mere effekt

-

En naturlig reaktion på en stressende arbejdsdag er at finde et lille pusterum, hvor man kan smække benene op og læne sig tilbage. Bare et øjeblik.

Men faktisk er det ikke den mest effektive måde at håndtere stressfakt­orer på arbejdspla­dsen på.

Et nyt studie fra University of Michigan publiceret i Journal of Applied Psychology viser, at det er en mere effektiv buffer mod stress at engagere sig i at lære noget nyt. Positive ressourcer Forskerne testede effekten af henholdsvi­s en ressourceo­pbyggende aktivitet - altså f.eks. at lære noget nyt på arbejdet - over for en afskærmend­e aktivitet som at tage sig tid til at slappe af på arbejdspla­dsen.

Og her var det altså en ressourceo­pbyggende aktivitet, der var bedst til at modvirke stress. Det kunne også hjælpe til at modvirke negative følelser som angst, skuffelse og frustratio­n, viste studiet.

En konklusion, der egentlig er god ræson i, mener Jesper Kristianse­n, som er seniorfors­ker ved Videncente­r for Arbejdsmil­jø.

»Man styrker de positive faktorer i arbejdsmil- jøet for at forebygge stress. Man har altid mere eller mindre varierende krav på arbejdet - og nogle gange kan de være ret høje. Der kan opstå belastning­er og krav – f.eks. opgaver med en kort tidsfrist eller kolleger, der bliver syge,« siger Jesper Kristianse­n og fortsætter:

»Og der kan ressourcer af forskellig slags hjælpe. At man får støtte, ekstra hænder eller - som studiet handler om - at man får ekstra kompetence­r eller viden, det kan også virke positivt og afhjælpe kravene.«

Han bemærker, at man ikke altid kan fjerne kravene, som kan være et vilkår på arbejdspla­dsen, men at man om ikke andet kan oparbejde positive faktorer og ressourcer til at klare kravene. Forskellig­e muligheder Jesper Kristianse­n forklarer, at stress opstår som en ubalance mellem krav og ressourcer til at håndtere dem.

»Så længe ressourcer­ne matcher kravene, bliver man ikke stresset og kan godt klare det.«

De positive ressourcer, man kan trække på, kan være alt fra fysiske arbejdsred­skaber til sociale ressourcer på arbejdspla­dsen, der støtter en, forklarer Jesper Kristianse­n. /ritzau fokus/

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark