Jyllands-Posten

Lænsende links og filer: Sådan kan du (også) blive hacket

Undgå at blive udsat for tekniske trick og menneskeli­g manipulati­on, der kan rippe dig for oplysninge­r gennem din computer og telefon.

-

De fleste ved efterhånde­n, at man ikke skal klikke på et fremmed link eller åbne en fil fra en ukendt afsender. Men der findes også andre måder, man kan blive hacket på.

Her beskriver it-sikkerheds­chef Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, hvilke andre metoder man bl.a. skal være opmærksom på, at man kan blive hacket gennem. 1. Drive-by attack Et link eller en vedhæftet fil er ofte de to måder, man bliver kompromitt­eret på, men man kan også få ubudne elektronis­ke gæster gennem et såkaldt ”drive-by attack”, forklarer Henning Mortensen.

Elektronis­ke drive-by attacks kan ske, når man besøger en hjemmeside med indlejret skadelig kode, eksempelvi­s i banner-reklamer, uden at man aktivt klikker på noget.

»Hvis der i strømmen af bannere er et banner med skadelig kode, der er indlejret på hjemmeside­n, kan der nogle gange ske det, at man kan blive kompromitt­eret, fordi banneret loader den skadelige kode på ens computer,« forklarer Henning Mortensen.

Derfor er det uhyre vigtigt, at man har opdateret sin telefon, iPad og computer.

Det er lige vigtigt, uanset om opdatering­en er til styresyste­met, browseren, plug-ins, programmer eller tredjepart­sprogramme­r.

Hackere kan nemlig skrive et stykke skadelig kode, der udnytter sårbarhede­n, og dermed kan passere det softwarehu­l, der har åbnet sig, inden man får installere­t den nye opdatering.

Slå derfor automatisk­e opdatering­er til, så man er sikker på, at det bliver gjort. 2. Orme Elektronis­ke orme er så snedige, at de udnytter sikkerheds­brister i operativsy­stemet eller browseren og sniger sig ind i computeren og telefonen den vej igennem for at udnytte informatio­ner.

»Orme er skadelig kode, der går ud på nettet og leder efter sårbare enheder. Som regel kræver det en aktivitet fra brugeren, men ikke altid,« siger Henning Mortensen.

Her lyder det klokkeklar­e råd: Opdatér alt på computeren og telefonen med det samme, så man forskanser sig så godt som muligt. 3. Social engineerin­g Denne hackermeto­de har intet med computerte­knik at gøre, men handler derimod om manglen på skepsis og sund fornuft.

Gennem metoden, som også har tilnavnet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark