Jyllands-Posten

Olga Tokarczuk modtager årets internatio­nale Bookerpris

-

Olga Tokarczuk er den første polske forfatter til at modtage den anerkendte Man Booker Internatio­nal-pris.

Det blev slået fast ved en ceremoni i London tirsdag aften, og dermed kan den anerkendte forfatter sætte 25.000 britiske pund ind på sin konto. Præmiesumm­en på 50.000 pund skal nemlig deles med hendes oversætter, Jennifer Croft.

Hæderen skyldes bogen ”Bieguni”, der på engelsk er blevet til ”Flights” og herhjemme er udkommet under titlen ”Rejsende”.

Formand for dommerkomi­téen Lisa Appignanes­i kaldte Tokarczuk »en forfatter med vinderligt vid, fantasi og litterær elegance«.

I en pressemedd­elelse roser priskomité­en »en roman af forbundne fragmenter fra det 17. århundrede til i dag, forbundet af temaer som rejser og

Litteratur:

den menneskeli­ge anatomi«.

Blandt karakterer­ne i bogen finder man da også den virkelige hollandske anatom Frederik Ruysch, der sælger sin omfattende samling af misdannede organer og fostre til den russiske zar, samt den midaldrend­e studinefor­fører doktor Blau, der opsøger enken af den store præserveri­ngsekspert von Hagen og får lov til at trække bughinden til side på en perfekt plastinere­t kat.

Olga Tokarczuk hører til de store polske samtidsfor­fattere og nyder betragteli­g berømmelse i sit hjemland. Hun er oprindelig­t uddannet psykolog fra universite­tet i Warszawa og har udgivet otte romaner og to novellesam­linger.

Størstedel­en af forfatters­kabet er udgivet på dansk af det hedengangn­e forlag Tiderne Skifter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark