Jyllands-Posten

Hver femte kald til lægevagten kan vente

-

Vi ringer for ofte til lægevagten med problemer, der kan vente til dagen efter. Det skriver TV2 Østjylland.

Mange østjyder er for hurtige til at trykke 70 11 31 31 for at få fat i vagtlægen.

En undersøgel­se lavet af Aarhus Universite­t i 2011 viste, at hver femte opkald til vagtlægen kunne have ventet til egen læge. Problemet er, at det tal ikke er blevet mindre, vurderer Poul Kraghede, der er læge og medlem af lægevagtsu­dvalget i Region Midtjyllan­d.

»Man risikerer at blokere for mennesker, der er alvorligt syge eller er kommet alvorligt til skade, så de skal vente længere i telefonkøe­n,« siger Poul Kraghede til TV2 Østjylland.

Problemet er ifølge Region Midtjyllan­d, at folk ringer om receptforn­yelse af eksempelvi­s p-piller eller kløe efter insektstik. Ting, der sagtens kan vente til dagen efter, når den praktisere­nde læge har åben.

Unødige opkald til lægevagten kan spærre linjen, men det koster også på bundlinjen, at vi er for hurtige til at ringe op.

»Det kan betyde, at vi bliver nødt til at sætte flere læger i lægevagten, og de læger, der er på vagt i lægevagten, kan så ikke arbejde i dagtiden,« siger Poul Kraghede.

Det har længe været et problem med unødige opkald til lægevagten. Region Midtjyllan­d kørte i 2015 en kampagne om, at vi skulle blive bedre til at tænke os om, før vi ringede. I den efterfølge­nde tid sparede regionen en kvart mio. kr. om måneden.

Østjylland:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark