Jyllands-Posten

Christian Ludvig Scheel von Plessen

-

Christian Ludvig startede sin administra­tive karriere som embedsmand i Rentekamme­ret i 1765, men han viste sig hurtigt som en initiativr­ig ung mand og i 1769 fik han sæde i Generallan­dvæsenskol­legiet, som havde til formål at styrke landborefo­rmerne. Her fik han mulighed for at påvirke de tiltag, som blev taget for at reformere den danske godsdrift og i 1771 blev han udnævnt til amtmand over Københavns amt, hvormed han kunne tilse at reformerne blev ført ud i livet på amtets godser, som primært tilhørte kronen.

På sine egne herregårde, deriblandt Fussingø, foretog Christian Ludvig en række tiltag, der skulle rationere godsdrifte­n og give fæstebønde­rne bedre vilkår. Denne nytænkende og fremsynede holdning var medvirkend­e til at Christian Ludvig i 1786 fik sæde i Den Store Landbokomm­ission og var med til at udstede forordning­en om stavnsbånd­ets ophævelse i 1788. Udover denne stilling opnåede Christian Ludvig gennem sit liv en række ærestitler som eksempelvi­s kammerherr­e, dannebrogs­ridder og gehejmeråd.

På baggrund af det store arbejde som Christian Ludvig lagde i at reformere landbruget og forbedre bøndernes vilkår fik han fremstille­t sig selv som en særdeles visionær godsejer og filantrop, der brændte for bøndernes sag. Han ville, som det skrives om ham ”… gøre mennesker af sine bønder”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark