Jyllands-Posten

Kulturgens­tande er gået tabt på grund af fugt og skadedyr

-

Kulturgens­tande på Nationalmu­seet er gået tabt eller er blevet beskadiget, fordi flere af museets magasiner har været udsat for fugt og skadedyr.

Det konkludere­r Rigsrevisi­onen i et notat til Statsrevis­orerne.

Allerede for 10 år siden blev problemet påpeget, men det er stadig ikke løst.

»Rigsrevisi­onen finder det kritisabel­t, at Nationalmu­seets magasinpro­blemer endnu ikke er løst, 10 år efter at beretninge­n er afgivet,« skriver Rigsrevisi­onen.

Særligt i to magasiner – Andelsmaga­sinet og kældrene i Prinsens Palæ – har forholdene været dårlige.

I Andelsmaga­sinet er 987 ud af 18.000 genstandsn­umre blevet kasseret på grund af skader og dårlig bevaringst­ilstand.

I kældrene i Prinsens Palæ blev der i 2017 konstatere­t et omfattende angreb af skimmelsva­mp på arkæologis­ke genstande.

Museum:

Også den etnografis­ke samling samme sted har været udsat for angreb af skadedyr.

Palle Maurice Jepsen, vicedirekt­ør for drift og administra­tion på Nationalmu­seet, fortæller, at planen er at opføre et nyt magasin sammen med Det Kongelige Bibliotek. Det kan dog først tages i brug i 2021.

»Sideløbend­e arbejder vi på at afvikle eller forbedre de dårligste af vores magasiner, så tingene ikke går tabt,« siger han.

Ud over problemern­e med opmagasine­ring peger Rigsrevisi­onen også på, at tre af fem statslige museer ikke er gode nok til at indberette museumsgen­stande til centrale registre.

Det gælder Nationalmu­seet, Statens Museum for Kunst og Den Hirschspru­ngske Samling.

Rigsrevisi­onen vil i begge sager følge udviklinge­n og orientere de politisk valgte statsrevis­orer, oplyses det i notatet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark