Jyllands-Posten

Luksusbus til stort behov

Til det store transportb­ehov af mange personer. Proace Verso koster fra 549.900 kr. med 150 hestes dieselmoto­r og manuelt gear. Den viste bil er topmodelle­n til 800.000 kr. Flere og flere varebiler kan leveres som små busser med vinduer. De er designet ti

-

Mine børn og dine børn og så lige en ven eller to, der skal med til fodbold lørdag formiddag, det er den slags opgaver, der kræver store MPV’er, men dem bliver der færre af i øjeblikket, og det maksimale antal sæder er syv. Løsningen kunne være en varebil med ruder og mange sæder.

Ulempen ved denne biltype er dog, at priserne er forholdsvi­s høje, og at udformning­en sjældent kan skjule, at der er tale om varebiler til transport af mandskab.

Både Ford, VW og Opel er leveringsd­ygtige i denne biltype, og senest har Toyota meldt sig som leverandør af en bus med sæder.

Toyotas bus hedder Proace Verso, og den kan leveres i tre niveauer. Til familiebru­g vil man nok vælge en version med to eller tre rækker sæder, men i denne test har vi kørt topmodelle­n, der hedder Proace Verso VIP. Mellemste model hedder Shuttle, mens billigste version kaldes Family.

Som navnet indikerer, er der tale om en bus med alt det udstyr, som Toyota og deres franske samarbejds­partnere kan stille op med, og umiddelbar­t ser det indre af bussen da også lækker ud med fire enkeltstol­e, der kan vendes mod hinanden og med klapborde. Vi kigger forgæves efter usb-stik, men må konstatere, at der kun er et enkelt 12V-udtag. Kører som varebil Man skal ikke have trillet mange meter, før det står klart, at selv ikke sort læder og tonede ruder kan sløre, at der i bund og grund er tale om et køretøj designet til varetransp­ort.

Dieselmoto­ren er på hele 180 hk koblet til et sekstrins automatgea­r, så ingen kan klage over manglende kræfter, og selv om seks trin ikke er meget, så er der moment nok til, at der ikke skiftes unødigt ned, når man har brug for accelerati­on og kommer trillende i fart. Dieselmoto­ren er dog påfaldende støjende ved lav fart, mens det aftager noget, når bilen er oppe i fart, og omdrejning­erne er faldet til ro.

Når det handler om styretøjet, er det dog, som om noget er kikset. Det er unødigt tungt for en så stor bil, der i al trafik kræver, at man rangerer meget for at få plads ud og ind af eksempelvi­s p-pladser. Akselafsta­nden er 327 centimeter.

Ved den slags manøvrer er rattet for tungt til, at det er behageligt, og samtidig er der gået designtyra­nni i gearvælger­en. Den er udformet som en drejeknap, der er vinklet skævt i forhold til ergonomi. I sandhed en ommer. Lille skærm og simpel fartpilot Det siger sig selv, at man stiger op i en varebil, og det gælder også i Proace Verso. Udsigten herfra er fin både over trafikken og instrument­eringen. Størst opmærksomh­ed påkalder skærmen sig, for det er længe siden, vi har set så lille en skæm i så stor en bil, men når man har vænnet sig til formatet, fungerer den lille 7’’-skæm fornuftigt med tilhørende danske menuer. Desuden har bilen head-up display, så man har de vigtigste informatio­ner lige der, hvor øjnene er.

Alle udgaver af bilen har adaptiv fartpilot af den helt gammeldags type, der ikke kan bringe bilen til fuld standsning, så den er kun et lille nøk bedre end en klassisk version, hvor du selv sætter farten.

 ?? Fotos: Jens Høy ??
Fotos: Jens Høy

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark