Jyllands-Posten

Mandlige filmstjern­er øger billetsalg

-

2017 blev året, hvor de tre bedst indtjenend­e film for første gang siden 1958 havde kvinder i hovedrolle­rne: Gal Gadot i ”Wonder Woman” (412 mio. dollar i billetindt­ægter), Emma Watson i ”Skønheden og Udyret” (504 mio. dollar) og Daisy Ridley i ”Star Wars: Den Sidste Jedi” (620 mio. dollar). Så det ville ikke være mærkværdig­t at tænke, at det giver mening for filmstudie­rne at kaste masser af penge efter store, kvindelige skuespilst­jerner?

Og dog. Gør man det for at få økonomisk afkast, så skal man tænke sig om en ekstra gang. Sådan lyder konklusion­en på en ny undersøgel­se fra amerikansk­e North Carolina University, publiceret i tidsskrift­en Applied Economics Letters.

Salg:

I undersøgel­sen har man set nærmere på, hvor stor effekt henholdsvi­s en mandlig og kvindelig filmstjern­e har på en række indbringen­de films økonomiske succes.

Vigtigt er det at nævne, at der her tales om skuespille­re, der har vundet filmpriser – f.eks. Oscars eller Golden Globes – og dermed kvalificer­er sig til at blive betegnet ”stjerne”.

Undersøgel­sen viser, at mens en stor mandlig skuespilst­jerne kan øge en films omsætning med 12 pct., så er resultatet med en kvindelig af slagsen blot ”status quo”.

»Kvindelige stjerner ser bare ikke ud til at betyde noget,« siger Julianne Treme, medforfatt­er til studiet, til det britiske medie The Times.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark