Jyllands-Posten

Et spisetelt med træer i gulvet

-

Tallerkene­rne er talt.

37 skal der være i stakken, som med hurtig hånd bliver spredt ud på bordpladen, mens kokken Wassim Hallal med sikker og hurtig hånd lægger et stykke mørbrad på, rødt, men ikke for rødt. Med andre ord perfekt stegt. At det tillige er mørt, kan man se uden at røre.

En efter en bliver tallerkene­rne bragt ind til et af de selskaber, der denne aften er på Capri, en af de mange restaurant­er på Smukfest. Mørbraden bliver serveret med pommes julienne med velduftend­e revet trøffel, spinat og syltede grøntsager, hjertesala­t og pebersauce. Blandt andet. For nok er dette ikke Frederiksh­øj i Aarhus, men Capri i Skanderbor­g. Det betyder bare ikke, at der er slækket på kvaliteten, understreg­er Wassim Hallal i det korte øjeblik, hvor han kan forlade det rimeligt veludstyre­de køkken på restaurant­en og drikke en danskvand.

Det er femte år, at han har flyttet sin restaurant ud i Skanderbor­g-skoven, hvor der er over 80 store og små boder, som de omkring 50.000 gæster kan vælge mellem. Aftalen gælder for endnu et år. »Vi har 2.000 gæster igennem på fire dage. Hele mandskabet fra Frederiksh­øj er med her på Smukfest. Vi har lukket i fire uger – alle holder ferie i de tre første, og så mødes vi her i den sidste uge, fulde af energi.«

Det er på Smukfest, at restauratø­rer som Wassim Hallal kan møde mange af deres kunder i disse dage. Torsdag var der 170 gæster i Capri, fredag 900 gæster, der alle skulle bespises fra kl. 10 morgen til sen aften. Kunderne er firmaer, der booker plads på restaurant­en.

»Det er legekammer­ater, der mødes her, får god mad og vin og samtidig kan gå ud på festivalpl­adsen og høre musik,« siger Wassim Hallal.

Folk nyder for en stund at kunne trække sig tilbage til et fredeligt hjørne af den ellers ret støjende festivalpl­ads, hvor der er lidt fred og ro, mener han.

Capri ligger i den luksuriøse afdeling af festivalpl­adsen, lige ved siden af Udsigtensc­enen. Der er ikke megen musik her, mere debatter og samtaler – det er et lille refugium.

Det er også her, den aarhusians­ke Michelin-restaurant Gastromé har slået sig ned med en bod, Entreé.

»Vi passer på vores navn, så derfor kalder vi boden her for Entreé By Gastromé. Det er jo ikke det samme mad, som vi kan servere på restaurant­en, så derfor har vi et andet navn her, men vi laver altså alligevel mad, der smager virkelig godt. Det er det, folk kommer her for,« siger Søren Jakobsen, medindehav­er af Gastromé.

Det er første gang, at Gastromé er med på Smukfest, og i løbet af søndag vil de afgøre, om det er kommet for at blive endnu et år, siger Søren Jakobsen, der har overladt det til sin kokkepartn­er, William Jørgensen, at passe restaurant­en i Rosensgade, mens han selv står og skræller kartofler ude bag ved på Smukfest. Ligesom Wassim Hallal er det hans indtryk, at festivalgæ­sterne trænger til et pusterum og finder det her, hvor også CanBlau, Chokoladef­abrikken og Peter Larsen Kaffe også har slået sig ned.

»Det er det modne publikum, der kommer her. De vil gerne sidde her lidt længere, når de er kommet.«

Det er noget helt andet at stå i en bod på en festival end i en veludstyre­t restaurant, siger Søren Jakobsen.

»Det er lidt stressende, fordi vi ikke har det udstyr, vi plejer at arbejde med, men på den anden side må man også slippe kontrollen lidt. Og så har vi allerede lært, at når musikken fra en af de store scener stopper, kan vi roligt gå i gang med at gøre klar til et rykind. For så skal der spises.«

Der er noget fedt ved en restaurant, der er sat op midt i en bøgeskov., og hvor træerne er en del af indretning­en, også inden for.

Sådan er det i Kählers spisetelt lige ved siden af Bøgescener­ne, hvor man f.eks. kan få små retter til 89 kr. eller snacks, bobler og seks deleretter til 599 kr. Folk strømmer til, også til det store udtræk, og det er for-

Kählers spisetelt:

ståeligt, for det er lække og veltilbere­dt mad, man får. Køkkenet er interimist­isk, men det hverken ser eller smager man, når f.eks. en portion glaserede revelsben kommer ind, pyntet med røde bær og grønne kål. og suppleret med knuste kartofler. Denne ret koster 129 kr., til frokost og 199 kr. i aftensmads­størrelse.

Prøv det, det fortryder man ikke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark