Jyllands-Posten

En bil, som alle fra kadetter til kaptajner kunne være godt tjent med

Opel skrottede i 1979 den oprindelig­e småbilskon­struktion med baghjulstr­æk og introducer­ede Kadett D med træk på forhjulene. Overliggen­de knastaksel og hydraulisk­e ventilløft­ere var medvirkend­e til at revolution­ere mekanikken. Årets Bil i Danmark 1980 ble

-

Dengang var den lige så populær som Shubi-dua og millionbøf. År efter år lå Opel Kadett højt på salgsliste­rne, og ofte var det de praktiske stationcar­s, der fik godtfolk til at vende vrangen ud på tegnebøger­ne.

På den internatio­nale biludstill­ing i Frankfurt i 1979 gjorde Kadett D sin entré: For første gang trak en tværliggen­de motor på bilens forhjul. Og den virkede kvik med en helt ny 1,3 benzinmoto­r, køreegensk­aberne var glimrende, og pladsen i kabinen kunne rumme en lille familie. Nyudviklet Opel Kadett D var en helt ny bil og var 13 cm kortere end C modellen, men bød alligevel på meget mere plads, bl.a. fordi der ikke længere gik en kardanakse­l gennem bilen.

Den kunne fås med tre eller fem døre og som sedan med samme karrosseri, men uden den store bagklap.

Det var således ikke så mærkeligt, at den forhjulstr­ukne Kadett blev Årets Bil i Danmark 1980.

Motorprogr­ammet omfattede også en ældre 1,2 benzinmoto­r med 53 hk, men de nye 1,3’er, der havde enten 60 eller 75 hk var de mest udbredte. Det rakte til 147 km/t. på toppen, og Kadetten med 60 hk skulle bruge 15,5 sek. om at nå 100 km/t.

En Kadett D 1,3 S med 75 hk klarede 0-100 km/t. på 13,5 sek., og tophastigh­eden var 158 km/t.

Prisen startede ved 58.150 kr. for den todørs med en ældre benzinmoto­r og 53 hk, og den dyreste udgave med fem døre og 75 hk stod til 75.000 kr. Ros for køreegensk­aber Da Jyllands-Postens daværende bilanmelde­r Torben Krogh var til præsentati­on af bilen i august 1979, roste han bl.a. køreegensk­aberne, et letgående gearskifte og ditto styretøj. Samtidig bemærkede han, at støjniveau­et var ret lavt.

Bilrevyen var også begejstret for den nye 1,3 motor: ”Den trækker som en dampmaskin­e både i top- og bundgear,” blev det bemærket.

Der kom også en 1,6 udgave af den fine nye motorkonst­ruktion, og den havde 90 hk, men var sjælden herhjemme. Det gjaldt også den nye Kadett GTE med 1,8 motor og hele 115 hk. Det var selvfølgel­ig en konkurrent til Golf GTI og Ford Escort XR3i, og det fartbæst nåede hele 185 km/t., mens paradedisc­iplinen til 100 km/t. var 10 sek. Til gengæld var der ikke meget overskud i Opel Kadett diesel, der måtte nøjes med 55 hk.

Kadett D blev frem til 1984 solgt i flere end to mio. eksemplare­r.

Opel Kadett D blev produceret i årene fra 1979 til 1984. Herefter var det tid til Kadett E, der blev et lige så stort salgshit herhjemme. Derefter mente Opel, at tiden var løbet fra Kadett, og i stedet for blev det et goddag til Astra, men det er en helt anden historie …

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark