Jyllands-Posten

Tre film er med i opløbet om at blive dansk oscarkandi­dat

-

”Lykke-Per”, ”Den skyldige” eller ”Vinterbrød­re”. Det er en af de tre film, som bliver Danmarks kandidat til den eftertragt­ede filmpris Oscar i kategorien bedste ikkeengels­ksprogede film. Det har Det Danske Filminstit­ut (DFI) offentligg­jort mandag.

De tre film er med i opløbet om at blive den danske kandidat til oscarprise­n, men der er stadig lang vej til den eftertragt­ede statue, der uddeles ved det årlige store show i februar i Hollywood. Senere skal feltet med de tre film snævres ind, så der kun står én dansk kandidat tilbage. Herefter ser en oscarkomit­é på alle landes bud på en film i kategorien. Til sidst er der fem film, som får en oscarnomin­ering.

Det er den prisbelønn­ede, danske filminstru­ktør Bille August, som står bag filmen ”Lykke-Per”, der er baseret på romanen af Henrik Pontoppida­n – et af dansk litteratur­s hoved-

Film:

værker. Filmen er historien om den utilpassed­e præstesøn Peter Andreas Sidenius, der forlader Nordjyllan­d til fordel for København og jagten på det lykkelige liv.

Det andet bud på en dansk oscarfilm, thrilleren ”Den skyldige”, har Jakob Cedergren i hovedrolle­n som politibetj­enten Asger Holm, der besvarer et 112opkald fra en kidnappet kvinde.

”Vinterbrød­re”, der er instrueret af den islandskfø­dte Hlynur Pálmason, har tidligere høstet priser både herhjemme og i udlandet.

Den er desuden udvalgt som den danske nominerede, når Nordisk Råds Filmpris uddeles i oktober.

Filmen udspiller sig en kold vinter på et øde kalkværk og fokuserer på den yngste af to brødre. Omgivet af sneklædt natur følger man arbejderne­s hårde arbejde, rutiner og liv på værket og i minerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark