Jyllands-Posten

Fremover kan du bedre regne med elbilernes rækkevidde

Det bliver nu lettere at gennemskue, hvor langt en elbil som Nissan Leaf, der er Danmarks mest solgte af slagsen, kører på en opladning. Nye EU-krav betyder, at rækkevidde­n skal opgives efter den mere retvisende WLTP-norm, der er tættere på virkelighe­den.

-

Nu bliver det lettere at gennemskue, hvor langt elbiler kører på en opladning. Nye EU-krav betyder nemlig, at rækkevidde­n skal opgives efter den mere retvisende WLTP-norm frem for den kendte NEDCnorm. Det betyder, at den rækkevidde, som bilproduce­nterne skal opgive, falder til et niveau, der mere nærmer sig det, man vil opleve i praksis.

De nye krav træder i kraft fra 1. september i år, hvor alle nye biler, der sælges i EU, opgøres efter en ny norm for brændstoff­orbrug for benzin- og dieselbile­r samt rækkevidde for elbiler.

Således vil en Nissan Leaf nu køre 270 km på en opladning efter WLPT-skalaen mod 372 km efter NEDP-skalaen. I praksis er der dog ingen forskel, men der bliver mere overensste­mmelse mellem de opgivne tal og den reelle rækkevidde.

Hos Jaguar, som viste den nye i-Pace før sommerferi­en, havde importøren fra starten WLTPværdie­n på 480 km klar. Men for at få det fulde billede i forhold til konkurrent­erne, blev NEDCværdie­n på 520 km også nævnt. Her er forskellen kun 14 pct. Så svaret er ikke entydigt.

Den nye måde at gøre tingene op på modtages positivt af branchen. Men der er også forbehold.

»Grundlægge­nde er det fint at få rækkevidde­r, som er mere retvisende. Udfordring­en er bare, hvis det betyder, at bilerne stiger uforholdsm­æssigt meget,« siger Søren Jakobsen, der er chefkonsul­ent hos Dansk Elbilsalli­ance. Nye afgifter Med den nye, mere retvisende målemetode vejer motorvejsk­ørsel nemlig mere, og det kan påvirke mikrobiler og elbiler mere end større biler. Derfor har branchen en generel frygt for, at rækkevidde­rne er så lave, at de i sidste ende betyder dyrere elbiler.

I starten af september skal Folketinge­t nemlig behandle et lovforslag, som går ud på at få en regulering af såvel brændstof- som elbilerne, så afgifterne ikke påvirkes. Og her forudser Søren Jacobsen, at regulering­en ikke er tilstrække­lig, men han håber, at politikern­e kan rette op på det, hvis og når elbilafgif­terne isoleret set skal behandles i løbet af efteråret.

Det er planen, at afgifterne for elbiler som led i et tidligere forlig skal stige fra 20 pct. til 40 pct. ved årsskiftet, og her håber Søren Jacobsen at politikern­e beslutter, at man kan fortsætte på den lavere takst.

En næsten enslydende melding kommer fra Torben Lund Kudsk, der er afdelingsc­hef for økonomisk politisk sekretaria­t hos FDM.

»Det er fint, at man får de oplysninge­r, så man får et mere konkret bud på rækkevidde i forhold til, hvad der står i de glittede brochurer. Det er bare en skam, at man skal betale for dem,« siger Torben Lund Kudsk.

Han tror, at der måske vil komme flere takster til regulering, hvis det viser sig, at for mange elog mikrobiler stiger uforholdsm­æssigt meget. Men det kan man først sige noget om om nogen tid, når erfaringer­ne er større.

Uden regulering vil elbilerne stige det samme, som benzinbile­rne stiger i gennemsnit, da de omregnet bruger det mere el per km, og det er det, som skal regnes tilbage.

»Vi mangler viden, og på længere sigt kan der komme flere modeller med, som giver et større overblik,« siger Torben Lund Kudsk. Kunderne venter Bilimportø­rerne har dog allerede i mange tilfælde også gjort meget ud af at fortælle, at bilernes rækkevidde opfører sig forskellig­t under forskellig­e forhold. F.eks. kører de væsentligt kortere i køligt vejr eller frostvejr, og vi har på avisen målt elbiler, der kører under halvdelen af det lovede. Den difference burde være mindre.

Hos Nissan er Ann Strøby, der er kommunikat­ionskonsul­ent hos Nissan, også positiv med forbehold.

»Det er fint, at vi nu får en rækkevidde, som er mere retvisende. Men vi har fra starten også opgivet WLTP-værdierne for Leaf,« siger Ann Strøby.

Ann Strøby håber på at få en hurtig afgørelse i starten af september, så der kommer ro på. Samtidig håber hun, at Folketinge­t laver en samlet løsning for elbilerne allerede i september, når man alligevel er inde at kigge på bilafgifte­rne, frem for at vente til senere.

Flere politikere har nemlig talt om at holde afgifterne for elbiler på et lavere niveau, indtil salget er løbet mere i gang. Det er den del, som Ann Strøby håber kommer med nu, frem for at det først kommer til debat senere på året.

»Hver gang der bliver talt om bilafgifte­rne, går salget i stå, fordi folk afventer. Vi kan mærke, at der er allerede er et vakuum nu, derfor vil vi gerne have, at politikern­e får lavet en samlet løsning for elbilerne nu, og at der kommer en hurtig afgørelse,« siger Ann Strøby.

 ?? Foto: Nissan ??
Foto: Nissan

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark