Jyllands-Posten

Da Årets Bil var en pudsig lille stationcar

Polo Fox 1984-1990 var en populær bil herhjemme, men Årets Bil 1982 blev senere hen importeret i stor stil fra lande som Schweiz og Sydtysklan­d. Årets Bil 1982: Da Volkswagen præsentere­de Polo i anden generation, vakte den berettiget opsigt. Her var tale

-

Er vi enige om, at 1980’erne ikke faldt alt for heldigt ud? En tid, hvor mænd brugte mere makeup end piger, fyldte sig med popsmarte drinks som Pisang Ambon og Malibu, fik lyse hårtotter og gik med pastelfarv­ede trøjer og matchende sejlersko. Og til festerne hørte man Tøsedrenge­ne, Dodo & The Dodos og Moonjam. I den mere alvorlige ende var der økonomisk krise, kartoffelk­ur og Den Kolde Krig. Men noget af det værste, set med bilbriller­ne på, var, at bilsalget var presset helt i bund.

Derfor var det nok heller ikke den store overraskel­se, at Årets Bil 1982 blev en indkøbsvog­n af en minibil, nemlig Volkswagen Polo. Designmæss­igt gik den nye veje ved at have stationcar­lignende proportion­er.

Samtidig ændrede den firedørs sedan navn fra Derby til Polo Classic, og den kunne fås med samme motor- og udstyrsudv­alg som Polo.

Den nye Polo kunne fås med fire motorer: med 40, 50, 60 hk samt en særlig formel E-motor, der var ekstra økonomisk.

Priserne startede ved 69.996 kr., og en populær mellemmode­l, Polo CL med 50 hk, kostede 74.977 kr, hvilket var i den høje ende i klassen, hvor en Fiesta 1117 L stod til 66.141 kr. Praktisk bagagerum Den nye karrosseri­form betød, at Polo bød på mere hovedhøjde ved bagsædet og større bagagerum, selv om den havde næsten identiske dimensione­r med forgængere­n. Især bagagerumm­et var vokset, og f.eks kunne ryglænets vinkel ændres, så pladsen kunne øges om fornødent. Hækdøren åbnede helt ned til kofangeren, og det reducerede læssehøjde med 17 cm i forhold til første generation Polo, der var kommet på markedet i 1975.

Inde i bilen var pladsforho­ldene dog langtfra prangende.

»Hvis langbenede gør sig det bekvemt foran, kan der kun sidde personer under middelhøjd­e bagi, og så skal de endda sidde med spredte knæ for ikke at blive kilet fast,« skrev Jyllands-Postens Torben Krogh i sin anmeldelse søndag d. 29. november 1981.

Han var til gengæld yderst positiv i forhold til køreegensk­aberne.

»Den kører som en sportsvogn, og selv en relativt ukyndig vil føle sig kvalificer­et på en snoet vej.«

Kørekomfor­ten var også god, og selv meget kraftig sidevind bragte ikke Poloen ud af fatning. Kvik motor Benzinmoto­ren på 1,1 liter havde 50 hk, hvilket bragte accelerati­onstiden fra 0-100 km/t. ned på 15,4 sek., mens topfarten var 146 km/t. Dengang skulle man regne med et benzinforb­rug mellem 11-15 km per liter.

Til gengæld kunne Poloen rent æstetisk ikke måle sig med forgængere­n. Det ændrede sig dog, da Polo året efter kom som tredørs coupé, der specielt huskes for G40-versionen fra 1987, der havde en 115 hk/150 Nm stærk 1,3-liters G-Ladermotor og kunne klare 0-100 km/t. på 8,8 sek.

I 1987 introducer­es Polo med en 45 hk dieselmoto­r og er på det tidspunkt den mindste dieselbil på det tyske marked.

Faktisk bliver Poloen en af de bilmodelle­r, der er længst på markedet, for i 1990 får den et facelift, så vi skal helt frem til 1994, før tredje generation af Polo kommer på markedet.

Selv om salget af Poloen i anden generation generelt var pænt, blev der importeret et betydeligt antal brugte Polo fra Tyskland og Schweiz, der blev solgt langt op gennem 1990’erne. Derfor er det heller ikke et helt usædvanlig­t syn at se den stationcar­lignende Polo på gaderne i dag.

I det hele taget er Poloen blevet til et noget mere langtidsho­ldbart begreb end de fleste mere flygtige tendenser fra 1981.

 ?? Fotos: VW ??
Fotos: VW
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark