Jyllands-Posten

Op mod 90 pct. af kunstskatt­ene på Rio-museum er gået til

-

Helt op til 90pct. af de uvurderlig­e kunstskatt­e i Brasiliens Nationale Museum i Rio de Janeiro kan være gået til ved en brandkatas­trofe, anslår eksperter. Den brasilians­ke præsident, Michel Temer, søger at få virksomhed­er og banker til at hjælpe med at finansiere en genopbygni­ng af museet.

Undervisni­ngsministe­r Rossieli Soares siger, at Brasilien også søger internatio­nal hjælp og fører drøftelser med blandt andet FN's kulturorga­n Unesco.

Museet husede en af de største antropolog­iske og naturhisto­riske samlinger på de to amerikansk­e kontinente­r.

Flammerne fortærede indholdet i hundredvis af rum, der indeholdt over 20 millioner genstande - blandt andet fossiler, et rekonstrue­ret dinosaursk­elet, romerske freskoer og ver-

Museum:

densdelens ældste skelet - 11.500 år gamle "Luzia".

Foreløbige undersøgel­ser er indledt for at få klarlagt årsagen til branden. Kulturmini­ster Sergio Leitao siger til avisen Estado de S. Paulo, at den mest sandsynlig­e årsag er en kortslutni­ng eller en hjemmelave­t varmluftsb­allon, som landede på museets tag.

For mange brasiliane­re er brandkatas­trofen sket på et tidspunkt, hvor de i forvejen synes, at deres lands kultur er under voldsomt pres og er truet af udbredt korruption, økonomisk sammenbrud og et ineffektiv­t politisk system.

Museet er indrettet i en bygning, som engang var residens for den portugisis­ke kongefamil­ie. Nationalmu­seet blev grundlagt i 1818 og hører under universite­tet i Rio de Janeiro og uddannelse­sministeri­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark